Stránky

nedeľa 9. septembra 2012

Denníček z ciest po Morave (5:)

5. deň.
Budíček v campingu "zadara" konečne bez kohúta, bez vežových zvonov, bez nadávania puberťáčiek. Ale studený, noc bola chladná. Po raňajkách výmena mailových adries s belgickým párom (mimochodom, oni už za ten čas čo majú ten karavan v ňom už spali 530 krát. Teraz majú 2-mesačnú dovolenku po čechách a ešte neskončili).
Prehliadka priehradnej hrádze ideme ďalej.

Valašské Meziříčí.

Zámok, kam sme sa dostali podľa smerových tabuliek - nič moc, malý. Ten obrázok na mape zobrazuje niečo iné. Ochotný pán pri zámku nám vysvetlil cestu do centra a našli sme trojkrídlový zámok priamo v centre. O moc krajší, ale slúži ako kultúrne centrum.
Káva na námestí, deckám darček.


Vsetín.

Zámok v centre mesta, je tu múzeum. Zrovna bola výstava autíčiek - starých, vyrobených hlavne od Matchbox-u. Zaujímavá výstava.


Zmena trasy !
Domov sa ide so zachádzkou na Buchlovice, idem si tie kvety kúpiť.

Bojkovice.

Z lesa sa na kokpci vynoril krásny zámok, na prvý moment architektúra ako Hluboká. Dáme rýchlu zastávku. Krásny, biely zrekonštruovaný, je v ňom hotel, asi preto málo smerových tabúľ sem. Okolo zámku sa zreteľne pracuje na úprave okolia - parku so sochami.


Buchlovice - záhradníctvo som stihla LTT.
Ešte na Slovensku jedna fotografická zastávka v Bzinciach pod Javorinou na starej benzínke a ide sa domov (bohužiaľ už).




Denníček z ciest po Morave (4).

4. deň.

Plumlov.

Podarilo sa nám dostať dovnútra na mimoriadnu prehliadku aj keď sa exkurzie konajú už len počas víkendov. Pani kastelánka nám ukázala celý interiér.

Kroměříž.

Obrovský zámok v centre mesta bol sídlom biskupov. (Neviem načo taký veľký potrebovali). Park za zámkom - s waflami a obrorvskou dávkou šľahačky. Květná zahrada - cca 1 km od zámku, pekná farebná záhrada na francúzky spôsob. Vzali sme to narýchlo od prehliadky na kolonádovom moste nad rastlinkami.



Holešov.

Zachovalý, ale pomerne ošumelý na konci mesta. Prehliadka sa nekoná - nie je vybavený nábytkom, tak neni čo pozerať. Park za zámkom úbohejší aj keď veľký. Obed v reštaurácii pri zámku.

Svatý Hostýn.

Záchytné parkovisko pre autá je 6 km pod kopcom. Autobus hore sme stihli celkom posledný.
Najvýznamnejšie a vraj najkrajšie pútne miesto na Morave. Obrovský kostol na kopci, krížová cesta, niekoľko veľkých ubytovní pre pútnikov a povesť ktorá sa viaže na toto miesto.
Naspäť peši. 4 km túra cez les alebo 6 km po ceste. Tak cez les (že som si tie cross-ky neprezula v aute). Ale dolu kopcom po kameňoch dobre brzdí tá guma.


Hľadáme camping na prespatie. Kúsok od Valašského Meziříčí niečo je. Camping Bystřička - drahý - 400 Kč za noc a pani nevie ani poriadne po česky. Vodkud je ???
Kúsok vyššie pri priehrade je zadara, síce bez elektriky, ale pri brehu a ešte sme si aj angličtinu precvičili - karavanisti z Belgicka.

streda 5. septembra 2012

Denníček z ciest po Morave (3.)

3.deň.

Ten zvon na veži bije presne, každú štvrťhodinu. Už od šiestej som to mala pod kontrolou. Po raňajkách následuje 1. exkurzia.

Lysice.

Prehliadka iba zvonku, krásna záhrada za 30,- kaček. Drevený "most" na betónových stĺpoch ukázal krásne kvetové sady pod nami. Stojí za to sa tu zastaviť.


Pernštejn.

Rozprávkový hrad nádhernej stavby. Nečudo, že sa tu točili rozprávky a filmy. Stačí prehliadka zvonku za 40,-, len nám zabudli povedať, že nemajú elektriku. Tak kaplnku ani suvenýry sme otvorené nemali. Parkovisko za 50,-.


Kunštát.

Zvonku vyzerá akoby ho ešte len mali rekonštruovať, aspoň čo sa týka fasády. Prehliadka a fotenie zvonka stačili, ideme na obed.
Bože ! Radšej som mala byť hladná alebo si dať cestoviny zo sáčku. Výber dosť slabý a pangas na rošte bol vlastne vysmážaný pangasius vo vajcovom cestíčku plávajúci v oleji. Tak sem do zámockej reštaurácie už v živote ! Ale majú WIFI ! Signál slabý, skoro žiadny. Aspoň že mali záchody. Ide sa ďalej (radšej).


Boskovice.

Zámok pomerne malý, celkom pekný, zvonku zrekonštruovaný, záhrada veľká, skôr park, nijako extra zaujímavý. Nad zámkom je hrad, tam sa nám nechcelo.


Sloupsko - Šošúvská jaskyňa.

Zistili sme, že po ceste máme s menšou zachádzkou znovu túto jaskyňu, takže ideme. Čas poslednej prehliadky je o 16.00, stihli sme, no okrem nás viac nikto neprišiel. Aj tak nás vzali. Neľutujeme. Krásna jaskyňa, najkratšia prehliadka je na 1 hodinu, má 950 metrov. Ale výborná.


Plumov.

Úplne mimo plánu. Tá naša Majka vyberá najhoršie cesty, že občas ju neposlúchneme, veď včera sme stratili puklicu. A jedno takéto neposlúchnutie nás priviedlo sem. Zámok v pomerne zlom stave, ale nenormálne zaujímavý. Poschodia a stĺpy mi pripomínajú antické stavby. Ešte fotka z druhej strany od rybníku... aaaaaa.... je tu kemping. Ostávame. Kemping Žralok.



Denníček z ciest po Morave (2.)

2.deň.
intenzívny budíček neúnavného kohúta o 6.00 hod. Na dovolenku trošku priskoro.
Mirek nám poprial šťastnú cestu a ukázal smer z Vlčnova na Buchlovice.

Buchlovice.

Krásny zámočok s francúzkym parkom a anglickou záhradou. 1500 druhov fuksií.
Sem sa niekedy vrátim na nákup čínskych ruží a podslnečníka.
Vstupné 120,-/osobu, 50,- parkovisko.
Omara sme pozrieť nestihli.


Buchlov.

parkovisko 100,- caravan (do riti), 30,- os. auto, hrad - malý okruh 90,-, veľký 130,-. Malý bohato stačil, musíme šetriť čas aj peniaze aj na ďalšie hrady. Z hornej veže pekný výhľad na okolie.


Bučovice.

Mimo plánu, ale na Mirkovej Marty o jeho existencii sme sa tu zastavili.
V strede dediny, spredu nová fasáda, vzadu krásny malý park s nízkym živým plotom. Nádvorie vnútri hradu veľmi pekné, dookola balkónové, opravujú vysokú sochu na fontáne.


Slavkov u Brna.

Čakala som väčší zámok, ale aj tak je krásny, časť v rekonštrukcii. Je prakticky v strede mesta, tak sa dá nájsť parkovisko aj zadara. Zadná záhrada a celkovo štýl zámku mi pripomína rakúsky Schonnenbrunn.


Priepasť Macocha.

Vysololi sme 220,- českých za lanovku a vláčik do jaskyne a zbytočne. Posledný vstup bol o 16.00 a my sme prišli o 16.10. Obsluha lanovky hore nám povedala, že posledný je o 16.40. Smola, už je september. Naspäť sme radšej išli túru 2 km - cca 50 min (väčšinou hore kopcom). Vstupné - cca 90,- kaček, Punkovná jaskyňa 170,- ( s plavbou loďkou).
Priepasť Macocha je riadne hlboká. 220 schodov na dolnú vyhliadku. Parkovali sme našťastie zadara, asi keď sme prišli neskoro.


Navigácia Majka nás vedie po tých najhorších cestách, teda také ani u nás nemáme. Záplata na záplate a tá na záplate. Ten cyklista čo sme ho obiehali asi prišiel dole s hranatými galuskami.
Po ceste Sloupsko - Šošúvská jaskyňa, zastávka pri vstupnej diere, posledná prehliadka o 16.00, ale podľa fotiek vyzerá veľká a pekná.

Lysice.

Zámok otvárajú o 9.00. Parkovisko pri kúpalisku je fajn, snáď nám v noci nebude nikto búchať na auto. Uvidíme či majú kohútov. Hranolky a pejvo v reštike a dobrú noc.

Denníček z ciest po Morave (1.)

1.deň.


Luhačovice.

- parkovisko - Danko našiel kameň, pasoval presne pod ľavé zadné koleso. Už je náš.
- kúpele - pekné historické budovy, my hľadáme kaviareň kde majú aj záchody. Našli sme. Majú aj WIFI, my nemáme notebook.
Orange ma už 3x privítal v Európe, že pekne ďakujem.


 Vlčnov.

Toš Mirek má 6 garáží a dobrou slivovici. A za stodolou pěkný camping. Zlatí ľudia.