Stránky

sobota 17. augusta 2013

Denníček z ciest Jugoslávie (13.)

13. deň – PIATOK
To bola noc ! Ozaj ako na diaľnici. Ale ja som spala dobre, šofér nie. Ťažko sa vám ráno dlho spí, keď váš mechúr má nastavený budíček o 7.30 (celé 2 týždne). „Luxusným“ TOI TOI záchodom som odolala, nedala som sa obalamútiť na pekný farebný obal, radšej som išla 200 m na pumpu. Po rýchlych raňajkách odchod cca  8.15 hod.
Hranice – diaľnica 12,- €.
10.30 – 12.30 hod.  Balaton (diaľnica „vďaka“ super kurzu v jednom penzione 13,- €/10 dní).
Maďari majú pre našinca tú nevýhodu, že diaľnica je spoplatnená, ale známku si nekúpite. Tesne pred diaľnicou treba nájsť predajné miesto a tam sa zaregistrovať s číslom auta v ich systéme. Keď tak nad tým premýšľam, je to lacnejšie, nemusia tlačiť známky a vyhnú sa tak falšovaniu. Vy dostanete potvrdenie kde ste sa registrovali.

13.00 – 14.00 hod – Pannonhalma – 20 km pred Györom – múzeum Škodoviek. Pekná zbierka na to, že vlastníkom je súkromná osoba, ale ešte sa rozrastá. Milý „utečenec“ zo Slovenska nám ich poukazoval aj porozprával o nich. Príjemný ujo.
Nad mestečkom je cez 1000 rokov starý kláštor, väčšia stavba ako Ostrihom. Neboli sme hore, už je dosť hodín a ešte viac stupňov a peňaženka čím ďalej prázdnejšia (a tá radosť s dobrej kúpy smeroviek na nového veterána !). Sem sa ešte vrátime (možno aj pre náhradné diely).
A už ozaj domov. Aj slepý by vedel, že sme prešli hranice. Už v Maďarsku začalo platiť „čím bližšie k Slovensku, tým horšia cesta“. (Bosna Hercegovina po vojne má krásne cesty).  Za hranicami v Medveďove tankodrom.  Vitajte na Slovensku ! Dobro došli !





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára