Stránky

štvrtok 2. mája 2013

Grécko



Atény
Mesto kde sa stretávali bohovia. Grécka mytológia je plná príbehov. Preto bude návštevník  možno trocha sklamaný, že Pantenón na Akropole je na jednom kopci v strede mesta obstavaný žeriavmi. Problém je v tom, že kedysi dávno opravený Pantenón a všetky stavby okolo začal zase nahlodávať zub času. No a zistilo sa, že vtedajšia metóda opráv je absolútne nevyhovujúca, tak teraz sa to opravuje poriadne (vraj). No a vyzerá to, že ešte niekoľko desiatok rokov aj bude.  My sme bohužiaľ navštívili len Akropolu s parkom a stavbami na tomto kopci a starý Olympijský štadión, ale každému návštevníkovi udrie do očí hustá zastavanosť mesta.


Most  Rio – Antirio.
 (oficiálne Most Charilaose Trikoupise) je most spojujúci poloostrov Peloponéz a grécku pevninu medzi mestami  Patra a Rio cez  Korintský záliv. Bol pomenovaný po gréckom premiérovi Charilaosi Trikoupisi (1832-1896), ktorý ako prvý v roku 1880 navrhol v gréckom parlamente vybudovanie mostu. Vtedy to  však bola stavba nad finančné možnosti Grécka. Je dlhý 2880 m, široký 27,2 m, má dva pruhy v každom smere, jeden núdzový pruh a chodník. Stavba bola naplánovaná v roku 1990 v spolupráci s francúzskymi  firmami. Všetko sa začalo v júly 1998, a most bol slávnostne otvorený  7. Augusta  2004, týždeň pred  letnými olympijskými hrami v Aténách. Náklady na stavbu boli 630 miliónov euro.


Koryntský prieplav.
Je to ďalšie miesto ktoré spája ostrovnú časť Grécka s pevninou.  Dá sa povedať, že kým nebol vykopaný, tak to bolo miesto, kde bol Peloponéz spojený s pevninou. Staval se medzi rokmi  18811893.  Prieplav vykopaný za účelom ušetrenia lodí, aby nemuseli oboplávať veľký kus grécka. Je tu krásny výhľad na lode z mostu nad prieplavom. Celková dĺžka je 6,3 km, šírka 25 až 30 m a hĺbka 8 m. Je teda príliš úzky a plytký pre prevádzku veľkých nákladných lodí. Využíva sa hlavne pre osobné lode pre turistov.
Táto oblasť je aj inak známa. Napr. sa v tejto oblasti pestuje hrozno, z ktorého sa potom dorábajú hrozienka na pečenie, tzv. koryntky. Patria medzi najkvalitnejšie  hrozienka na trhu. 
 

Zakynthos
Leží severo-západne od Peloponézu. Najvyhľadávanejším je záliv Navagio, kde je stroskotaná pašerátska loď. Pašeráci ktorí viezli tovar boli prenasledovaní políciou, tá ich dohnala až sem kde uviazli na plytčine a tu ich zajali. Jeden jediný člen posádky ktorý sa zachránil záhadným spôsobom sa stratil. Z tohto zálivu neexistuje cesta po pevnine len cez more, preto nikto netuší kam zmizol.

 V zálive je úžasne biely piesok, a vraj je to najkrajšia európska pláž.
Olymp
Ľudia si mylne myslia, že Olymp je jeden kopec, jedna hora. Je to celé pohorie, ako napr. Alpy.  Najvyšší vrch Olympu je Mytikas, a zároveň najvyšší vrch grécka. Na úpätí Mytikasu vyviera voda, ktorá zásobuje veľkú časť grécka. Je taká čistá a vzácna, že priamy prameň je chránený pred možnými  „turistickými“ znečisťovateľmi.  Voda je potrubím vedená odtiaľto až do potrebnej vzdialenosti.

(foto)


Meteora
Kláštory Meteora už na fotkách videl skoro každý. Sú postavené na vysokých hladkých skalách. Obývajú / obývali ich mnísi pravoslávnej cirkvi. Pár ich tak ešte funguje, ale niektoré slúžia už iba ako atrakcie a mnísi ich obývajú už len ako „kasteláni“ a na údržbu týchto krásnych miest.



(foto)