Stránky

piatok 1. augusta 2014

Palubný denník karavanistu - Taliansko (12.)

Je stále piatok a čo s načatým večerom ? Tu je tak krásne, ale čas sa kráti, peňaženka vyprázdňuje, treba ísť. Smer Benátky ! Ja som tam bola 2x, Danko raz a decká tam ešte neboli, ukážeme im to najkrajšie a po ceste sa rozhodneme, že aj pre nás to bude trochu inak. Pôvodný plán bol ešte dnes zakotviť niekde v kempe a ráno hurá na Benátky. Ale teraz po ceste vidíme, že máme dosť času. Našla som na mape prístav na juhu Benátok - Fusina, kemp aj parkovisko, odtiaľ ide loď do Benátok.


 Budeme mať večernú prehliadku. Kemp je zbytočne drahý, parkovisko za 10,- €, lístok na loď za 13,-/os. Zavezie nás do prístavu Zattere už priamo v Benátkach na poloostrove oproti Piazza  San Marco. Prejdeme peši okolo Chiesa della Salute, cez most Accademia, Campo Francesco Morosini, Viale 22.marzo až na Piazza San Marco.
 Večerné Benátky sú troška iné. Mimochodom vie niekto prečo sa im hovorí Benátky, keď je to Venezia ?
Je tu menej turistov, ale iba o trocha, väčšina z nich už je na ceste do hotela, alebo na ceste domov. Teraz tu ostali už iba takí dovolenkári čo majú vo vrecku a tu niekde v meste spia, alebo zvedavci a dobrodruhovia ako my, a chcú to vidieť inak. Ešte rýchlo stíhame aj niečo vyfotiť kým slnko celkom zapadne. To akurát stíhame na Piazza San Marco, tu už slniečko klesá a robíme možno posledné fotky.

Takouto trasou získame zaujímavú cestu cez spleť uličiek, kto bol v Benátkach vie, že nikde sa nedá ísť priamo, vždy sa treba vyhnúť nejakej uličke, kanálu, alebo budove. Stretávame ešte vždy množstvo turistov, ale nie zas tak moc ako by sme stretli uprostred horúceho dňa. Je tu máličko vzdušnejšie a priechodnejšie.

Rada by som si pozrela aj most Ponte Rialto, ale to je odtiaľto trošku bokom, tam nepôjdeme, to by sme nestíhali. Pozreme si aspoň Ponte dei Sospiri - Most vzdychov. Tu bola väznica, alebo most spájal väznicu s Dóžovým palácom, myslím, že tam väznili aj Cassanovu a Giordana Bruna. Je to veľmi pekný (fotogenický) most.
Naspäť skoro potme, vlastne časť trasy ideme už po tme, zo všetkých tých uličiek a reštaurácií, kaviarničiek vychádza toľko teplého a hrejivého svetla, že tma vlastne nie je. Množstvo svetových značiek spod výkladových reflektorov sa tu mieša so zmrzlinárňami, pizzériami a rýchlym občerstvením. Turisti sa zabávajú a posedávajú ako za bieleho dňa. Je to Benátska romantika, posedieť si na okraji mosta, alebo v kaviarničke na námestí za svetla lampy alebo pouličných výkladov. Všade sa fotia, všetko zaznamenávajú. Gondolieri pod nami riadia svoje luxusné gondoly, asi nie moc lacné, pretože až tak moc ich už nebolo na vode. Ale našli sa aj znudenci, ktorí sa pri plavbe buď nudili, alebo sa  strašne pohádali, lebo ich pohľad nebol príliš nadšený, skôr naštvaný, odutý. Hovorím romantika :-) .
Kým sme sa dostali naspäť na poloostrov do prístavu, stretli sme aj veľa pouličných predavačov, dokonca jedna ulica nimi priam hýrila. Pred značkovými obchodmi ako Luis Vuitton alebo Gucci boli rozložení a predávali svoje "originálne" Vittonky. Boli čierny ako uhoľ, bolo mi ich ľúto, ale nedá sa byť dobrodinec a každému dať zarobiť. Žijú svoj život, určite lepší než keby ostali doma vo svojej krajne, a možno lepší než hocikto z nás.
Keby sme prišli do prístavu o 5 min. skôr. tak stihneme loď, teraz musíme čakať hodinu na ďalšiu. V kostole je koncert ženského zboru, pred kostolom predavač svietiacej lietacej somarinky a niekde spoza rohu sa objavuje aj wifi. Počkáme na schodoch, ľudia sa začínajú zberať a pontón na vode kde pristane loď sa dosť nechutne kolíše. Ale musíme sa postaviť do radu, za chvíľu to príde.

Ešte v noci vyrážame ďalej. Danko je nabitý energiou a rozhodol sa šoférovať koľko bude vládať. Až asi okolo jednej zastavujeme pri benzínke prespať. Nie sme tu sami, je tu octavia zo Žiliny a karavan z Trenčína. Benzínka je bez personálu, ale záchody sú otvorené.

14.deň - sobota

Zobudíme sa (teda šofér) asi o 6.45 a vyrážame. Všetci okrem šoféra spíme ďalej. Niekedy okolo deviatej stojíme na pumpe a raňajkujeme pod hradom, ktorý sme nazvali Devín. 
Domov sme prišli krátko po 16-tej hodine.





Palubný denník karavanistu - Taliansko (11.)

11.deň - streda

Je zamračené, balíme, ale tuším sa vyjasnieva. Odchod cca o 11-hod. Cena za kemp - 80.- €, tachometer hlási 132.310 km.
Cesta okolo Tremoli - krásna voda a pobrežie. Smer sever - Alba Adriatica (dialnica 14,40 €). Adriatico - ešte pred palmovou riviérou by sme sa chceli LEN okúpať. Zaparkujeme na kraji cesty medzi ostatné autá a ideme sa tak na rýchlo na hodinku okúpať. Tí neandertálci v uniformách nám tu nedovolia parkovať. Rýchlo preč, padáme ("mierne" nasratý). Po ceste sme si pozreli nejaký kemp, napr. Martinisicuro - pri mori: N 42°52.597 E 013°55.309  (Riva nuova)

Kúpeme sa pri železničnej tati, prechádzam cez podchod, úzky tak pre jednu osobu, keď mi zrazu nad hlavou prejde vlak, Skoro som sa posr...  Na parkovisku sme v knihe kempov našli kemp len 11 km odtiaľto - Porto Recanati - kemp Bellamare - priamo pri mori. http://www.bellamare.it/it/camping-marche-campeggi-marche.html
podchod pod vlak:
12.deň - štvrtok
Doobedu kúpanie, poobede len chvíľu, zase začalo pršať. Kúsok od nás sa vlieva voda z rieky do mora, trocha chladí vodu, keď sa cez ňu prebrodíme na druhú stranu pláže, tam je teplejšia.
Je rozhodnuté, kemp je dosť drahý (ale dobrý), večer začíname baliť, ráno pôjdeme zas ďalej.

Jedna zaujímavosť. (Hlavne) taliani zvyknú kempovať tak, že si pred karavan postavia jeho stanový prístrešok, ešte si postavia stan - kuchynku, a ešte si postavia stanový altánok a pod ním sedia. V karavanovom prístrešku majú väčšinou telku a skrinky, v kuchynke samozrejme varia, načo by si zasmradili karavan a v altánku samozrejme jedia a sedia. Majú tu tiež veľké chladničky, keď tak premýšľam, tiež si tu toho kopec nanosili ako v tom kempe predtým, len tuto je to o inej úrovni, také úhľadnejšie, krajšie, so vkusom. Tu je príklad ako to vyzerá keď je to aj esteticky riešené (na noc pred búrkou znížili altánok):

13.deň - piatok

Doobedu ešte pláž, voda je po búrke celkom kalná, rieka ju zakalila. 
Cena za kemp 120,- €, odchod cca 12.30 hod., tachometer 132.737 km, smer sever: Sirolo - Senigalia (diaľnica) - Ravena. S Martinom a Ivanou sme sa rzlúčili, oni majú viac naponáhlo než my, my si ešte niekam odskočíme cestou. Sirolo, mestečko na kopci s krásnym výhľadom na more, len krátka zastávka na pár cvakov. A potom už ďalej, ale o tom až na ďalšej strane.
Sirolo:




Palubný denník karavanistu - Taliansko (10.)

9.deň - pondelok

Slabučko prší, čo už, balíme, odchádzame o cca 10.10 hod.
Cena za kemp 129,- € (3 noci). Tankovanie niekde pred Battipagliou, tachometer hlási 132.120 km.
Ideme na druhú stranu, na Gargano, vraj aj tam je krásne (kde v Taliansku neni ?).
 

Cestou veľké polia s fóliákmi, alebo s melónmi, rajčinami. Možno prále tu rastú cherry rajčiny, ktoré ste si kúpili včera v Lídli, alebo v Bille. Práve prebieha zber, sranda, cherry rajčiny sa neoberajú, tie sa striasajú zo strapcov. Smer SALERNO - AVELLINO - CANDELA - FOGGIA - GARGANO. 

 Za Foggiou znova krásna nížina, viniče, olivové sady. Hľadáme kemp. Rodi Garganico ? Je to na kopci, neverím, že je tu prístup priamo k moru. Kemp je krásny, tipujem, že toto bol kedysi len olivový sad, sú tu nahusto posadené staré olivovníky, dosť ťažko sa s tými karavanmi sem parkuje. Je tu bazén, tenisové kurty, mravce (2x tak veľké ako v minulom kempe).... a bulharské hajzle ! Ani jeden obyčajný ! To ma už naozaj nasralo ! To sú tak zauostalí alebo leniví dať sem normálny záchod ? Po dlhšom hľadaní som (až) jeden našla, pri bazéne, išla som na to logicky, veď pri bazéne musí nejaké wécko byť. Neuveriteľné, ako dokáže potešiť jeden jediný obyčajný záchod. A s doskou !!! (luxus). Trošku sme sa pohádali, už mi praskli nervy, neverím, že na pláž je prístup priamo z kempu, veď sme na kopci. Chlapi to išli zistiť a zistili že.... pláž je pod kopcom, pekne ďaleko, a ešte je pred ním železnica. No o.k., balíme, ideme preč, kameň zo srdca. Ideme naspäť dole do tej predošlej dediny. Lido del Sole - kemp "La Perla del Gargano" http://www.laperladelgargano.com/index.html - pekný kemp, priamo na pláži. ( A majú tu aj normálne záchody !) Parkujeme tak, že vedľa karavanu je plot a za ním pláž a more. Za chvíľu zapadne slnko a my máme neuveriteľný výhľad z našej "obyvačky". Západ slnka nad morom a šušťanie mora. Odmena za ten šok z predchádzajúceho kempu. Ten západ slnka stojí za fotku.



10.deň - utorok

Doobedu krásne slniečko, veľké vlny, skáčeme jak malé decká, dávno som sa tak nevybláznila. Za cenu okuliarov, už ich viac neuvidím. Škoda, mali perfektne tmavé hnedé sklá. Tak som si na pláži od predavača kúpila nové, nie až tak perfektné, ale hnedé.


Poobede úplná zmena. Chčije a chčije. Beháme s kýblikmi, ale prestalo to. Pred večerom si dáme výletík na bicykloch do mesta do prístavu. Treba zohnať nejaké odrezky kvetov ! Večer robím palacinky. V noci zase lejak, taký poriadny. Škoda. Je to krásny kemp, ale musíme ísť ďalej.