Stránky

piatok 15. marca 2013

Viedeň



Ešte nikdy som neprešla Viedeň celú. Máme to takmer „za rohom“, a asi práve preto z nej vidím vždy iba kúsok. Mám v pláne si tam naplánovať taký celodenný výlet, niečo podobné ako bol Zurich, Edinburgh alebo Budapešť, Rím. Zatiaľ ostávam pri fotkách z tých kratších výletov do tohto histórie plného mesta. 
 Spomeniem Schonnenbrunn, ideálne miesto na nedeľné prechádzky. Zámok, ktorý bol sídlom cisárskej rodiny, má krásny park. Je to voľný vstup ako do mestského parku a je krásny v každom ročnom období.
 
  V lete farebne rozkvitnutý, plný turistov z celého sveta, v zime romanticky zasnežený bielou perinou. 
 Súčasťou parku je aj malé ZOO, fontána aj menšie murované jazierko v ktorom sa kúpu kačky. Zospodu je krásny výhľad na kvetovú výsadbu a schodové členenie parku s krásnou stavbou na samom vrchu. Keď sa po dobrej prechádzke dostanete hore, dostane sa vám ešte krajší pohľad na zámok so záhradou ako na dlani.

 Park, altánky, fontány, kvetinové aj stromové sady. Skleník s historickou konštrukciou, to všetko hrá farbami, starostlivo upravenými tvarmi. Občas stretnete exotického turistu, ktorý tiež hrá rôznymi farbami a tvarmi. 
 V zime (keď sa podarí nasnežiť) je celá záhrada úžasne biela, sem tam je zasnežená chvojka dozdobená snežnou kresbou snehuliaka.
  V zámku som síce nebola, vyzerá krásne. Nie z lakomosti, ale časovo by to bolo na dlho, pretože aj samotná rada pri vstupe už bola na dlho.  Takže pri zrýchlenej prehliadke Viedne to ani moc nevadí, možno inokedy. 
Ďalšia zastávka, ktorú stručne popíšem je radnica. Spomeniem ju hlavne preto, lebo sa tu konajú vianočné trhy. No od našich to má ďaleko, tak sme si oči popásli (aj my sme sa napásli), punč, klobása... no hovorím, rôzne vianočné ozdoby. 
  Poďme ďalej, čo tak Štefanský dóm ? Aj tu je vianočná atmosféra, a tomu prináležia aj „Viedenské“ ceny v obchodoch so suvenírmi. Ale krásne je tam aj inokedy cez rok.  Luxusné obchodíky priam lákajú naše peňaženky.
  Ideme ďalej, Hoffburg, miesto, ktoré majú na „rováši“ Habsburgovci. Vybudovali ho už v 13.storočí a vraj tu žili až do roku 1918.  Je tu množstvo múzeí a zbierok umenia. Musím spomenúť, že práve v jednom z nich sme boli na putovnej výstave z Egypta s množstvom originálnych kúskov. 

  Ďalej hotel Sacher, počuli ste o Sacherovej torte ? Jej tvorca otváral tento hotel v roku 1876.  Obchodné centrum na Mariahilfestrasse je preplnené budovami s obchodíkmi, lekárňami, kaviarňami a reštauráciami.  Na túto ulici mám prvú spomienku keď sa otvorili hranice a my sme veľmi skoro nad ráno vyštartovali smer rakúske hranice, v aute zakrytý perinou (bol niektorý zo zimných mesiacov) a zaparkovali sme niekde vedľa Pratru a čakali sme kým vôbec otvoria obchody. Jedna z našich prechádzok bola práve na tejto ulici, resp. niekde na okraji tejto ulice. A keď si to tak vybavujem, tak sa mi zdá, že bola úplne iná, hlavne plná tureckých a im podobných obchodíkov. Teraz na poslednej návšteve na mňa zapôsobila ako luxusnejšia štvrť (pre našinca), krásne obchody a niekde tam aj ten najúžasnejší obchod kam sme mali namierené (ako jediný cieľ tohto dňa), bol to obchod s látkami – Komolka. Spomínala som Prater, Viedenský zábavný park z 19. Storočia, s ruským kolom a množstvom atrakcií.  Aj sem sa raz dostanem. Veľa ľudí pozná Viedeň skôr ako SCS (Shopping City Sud), ale je krásne sa prejsť po Hoffburgu alebo Schonnenbrunne.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára