Stránky

nedeľa 26. júla 2015

Palubný denník karavanistu (5.) - Belgicko/Holandsko/Nemecko

Deň 6. - PIATOK

9.15 – zbalené, vyrážame ďalej. Kilometre -136 497.
Po nákupe v Lídly pokračujeme smer sever Holandska a cca 10.30 had prechádzame hranice (136 550 km). Navigácia – smer
*Kinderdijk*
Veterné mlyny. Oblasť kde si oficiálne zaplatíte vstup do mlynov ako múzea. Prechádzka medzi nimi a kanálmi našťastie nestojí nič. Miesto kde je krásne, tichúčko, voda s leknami a kačkami a turisti na bicykloch. 


Ďalší príkaz Majke je Madurodam. Je to v meste Den Haag (neviem či je to ten Haag kde sa súdia všetci, ale sú tu mrakodrapy). Cestou sme si museli vygoogliť adresu sem, inak sa nedalo. Parkujeme zozadu parku. Aj v tomto meste, v tejto štvrti majú cyklisti prednosť a majú krásne trate.

 *Madurodam*
Park miniatúr, vstupné 15,50 € od dvoch (!) rokov, takže sme o 62,- ľahší. Ale je to tu krásne. Miniatúry domov, hradov, kostolov, mrakodrapov, železničných staníc a dokonca aj prístavu a letiska asi z celého Beneluxu, ale hlavne z Holandska. Prišli sme sem 14,15 a odchádzame 16,30 smer Castle de Haar.




*Castle de Haar*
Nádherný hrad na vode. Bohužiaľ prišli sme 17,30 a otvorené je do 18-tej. Trošku drzosti nezaškodí a s odchádzajúcimu turistami sme sa prešmykli bránkou do areálu, čím sme ušetrili (asi) 19,- € na osobu krát 4. Ale aspoň sme si obzreli okolo hradu ružový kvetový sad. Je to nádhera, u nás som také niečo ešte nevidela. Ako z rozprávky. Už len šípková Ruženka chýba. Drzosť sa vyplatila a nezbili nás, ani psy nás nenaháňali.



Celú cestu čo sme zliezli z diaľnice (pred Kinderdijk) až doteraz nás sprevádzajú kanály a zase tie úžasné domy. Už mám asi 50 fotiek, ale nedá sa to zastaviť. Je tu krásne. Nížina, koníky, kravy, ovce, kozy a obrovské skleníky. Úrodné polia poprepletané úzkymi vodnými kanálmi ako políčka na šachovnici. Všade všetko zelené, naplno využité poľnohospodármi, ekologicky dokonalá krásna krajna. Sme rozhodnutí ísť do kempu v Amsterdame, ale doslova sme natrafili na niečo ako agro kemp – Hazenveld – mini kemping. Kúsok od Maarssenu. To ticho ! Ani rádio nepúšťame. Vyjdeš z dvora – pred tebou kravy, za tebou kravy, naľavo kozičky, kúsok ďalej teliatka. Oproti sused zbiera do obrej vlečky pokosenú trávu z pastviny. Tá vlečka má vpredu aj vzadu po 4 rovnomerne rozmiestnené obrovské kolesá. Nechcela by som meniť defekt na vnútorných. Je trištvrte na jedenásť a vonku už konečne padá tma. Snáď už tie hviezdy uvidíme.
Zistenie na dnes:  Nikdy by som si nemyslela, že sa takto budem tešiť z „dedinského prostredia“ a kráv. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára