Stránky

piatok 31. júla 2015

Palubný denník karavanistu (7.) - Belgicko/Holandsko/Nemecko

Deň 8. – NEDEĽA

Odchod z kempu cca 10.10. Tu problém na recepcii so 100 € bankovkou nemali ako pri mlynoch. Ešte som si musela kúpiť magnetku a plechovku s cukríkmi v tvare Amsterdamského domčeka (no nekúp to !). Majke sme dali príkaz navigovať do Egmond Aan Zee – mestečko na pláži. Ešte chvíľu nás viedla von z mesta po diaľničnom okruhu Amsterdamu, ale keď sme z neho zliezali, začal „nizozemský“ raj. Je to doslova a do písmena nízka zem, je to absolútna rovina – doska. Väčšina územia leží nižšie ako je hladina mora a je ako tkaná deka na tkáčskom stave – krížom krážom prepletená kanálmi a všade zelená (keď zrovna nekvitne). Lekná na kanáloch sú ako perličky a sú skoro všade. Nič mimoriadne ako je to u nás. Všade tieto kanály, ale nič nesmrdí, žiadny pach stojacej vody alebo hnijúcich rastlín. A krava je podľa mňa znakom tejto krajiny a nie Švajčiarska.
 Blížime sa k Egmondu cez malé mestečká a zase tie úžasné domčeky obložené tehličkami. Vychutnáme si starú pešiu zónu s obchodíkmi a potom super-ultra veterná pláž s majákom, ktorý bol mimochodom tým hlavným bodom čo som si tu vygooglila, prečo chcem zastávku práve tu. Keď už máme piesok nielen v ponožkách, vreckách, ale aj vo foťáku a v ústach, vypláchneme to kávou na pláži a ideme naspäť pre auto.  Ešteže je ten karavan taký krátky a zaparkujeme aj na malom parkovisku.


 Presúvame sa  na jedno z najsevernejších miest tejto krajiny , kúsok pod mestom Den Helder, mesto Julianadorp,  a tesne pred cieľom, tam vpredu, kde by mohol byť koniec toho kanála čo už hodnú chvíľu ide vedľa nás je kopec !!! Neveríme vlastným očiam. Je to piesková duna, je niekoľko metrov vysoká a oddeľuje more od reťaze kempov. Neviem ako vznikla, ale je to fajný kopec. Zakempujeme a ideme pozrieť pláž.  No ak na Egmond bol vetrisko, tak toto neviem nazvať. Prežúvam ďalšie a ďalšie zrnká piesku a konštatujem, že ráno musím vyčistiť foťák. Inak to neprežije. Na hodinách je za desať jedenásť a konečne začína tma.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deň 9. – PONDELOK

Ostávame v kempe. - Kemp Zwaluw, pekný, kľudný, čistý, momentálne menej obsadený kemp. 
Ráno skočíme do Lídla (teda skôr že doobedu, o ráne sa nedá hovoriť), ideme na bicykloch, za jazdy fotím všetky domy po ceste, neviem sa ich nabažiť, niektoré sú aj na predaj (ktovie za koľko ?). Naspäť začína mrholiť, už len kúsok a sme v kempe. Už nemrholí, už prší a riadne. Bundy a nohavice úplne mokré, nákup tiež, čajové sáčky už len hodiť do šálky. Musím sušiť všetky čaje čo som kúpila. Po daždi vybehneme na pláž, fúka, ale dá s to.

Vypadla nám elektrika, na recepcii neni nikto, telefón neberú. Načierno sa pripájame do iného stojana s elektrikou, keď si to všimnú, priznáme sa prečo, ak nie, budeme ticho.
Konečne sme roztiahli markízu kvôli grilovaniu, a zase začína pršať a otrasne fúkať, asi je to normálne. Ideme spať. Zložíme markízu ? Fúka, ale nie až tak strašne, je priklincovaná a drží (kliny, gumy, gurtne). 00.00 hod – už to viac nevydržíme, voda padá menej, ale tá sviňa fúka viac. Balíme markízu nech sa konečne vyspíme (aspoň si to myslíme).










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára