Stránky

sobota 1. augusta 2015

Palubný denník karavanistu (9.) - Belgicko/Holandsko/Nemecko

Deň 11. – STREDA

Asi o 10.30 hod. odchádzame, neostávame. Ideme smer Schwerin, ktorý je len kúsok južne. Cestou som si kúpila dve rastlinky, aká by to bola dovolenka bez kvetiniek.
Ešte tankovanie: 31,25 l (1,169/l) = 36,53 €, stav tachometra 137 481 km.

*Schwerin*
O 12-tej začíname pri zámku na vode. Zase rozprávkovo krásny hrad, ležiaci na obrovskej ploche, okolo tečie rieka, ide sa tam cez krásny most. Možno je to skôr zámok, ideálny na natáčanie rozprávok alebo filmov. Okolo, či skôr zozadu je krásna záhrada, farebne povysádzané kvety, stromy sú pooznačované  názvami ako v botanickej záhrade. A znova sa potvrdilo pravidlo – nechýba žeriav (z fotky som ho vymazala).


 O cca 14.30 odchádzame zo Schwerinu, a asi o 17-tej prichádzame do Postupimu (Postdamm) pri Berlíne. Celkom sme to dobre našli, značenie tabúľ je dobré. Zaparkovať sa dá priamo pri Sanssouses Park, čo je vlastne rozľahlý park so zámkami a kaštieľmi ktoré hľadáme. Park je do dĺžky niekoľko kilometrový (2 km) a je v ňom asi 5 kaštieľov. 

*Postupim*
Slnko praží ešte fajne, ideme pozrieť 2 najkrajšie, medzitým je ešte čo pozerať. Prvý je Neues Palais s krásnou stĺpovou kolonádou. Samotný palác má ružovú fasádu – je v rekonštrukcii – lešenie. 
Ďalej menší kaštieľ „Orangerie“, potom je veterný mlyn, ďalej „Neue kammern“ a za nimi konečne zámok „Schloss Sanssouci“. Teraz sme prešli peši asi 2 km. Keďže všetko je sprístupnené iba do 18-tej hodiny, tak sa nedostaneme ani na WC (kým ho nájdeme je zavreté). Ale turistov je stále dosť, aj dlho po 18-tej, lebo celý park je vlastne obrovská súčasť mesta a je tu aj nejaká škola (tam je WC otvorené). 


Odchod 19.20 hod., smer Drážďany, niekde po ceste prespíme. Majka nás naviguje ponad Drážďany, keby som si to skôr všimla, vyhneme sa blúdeniu. O 22.00 hod stojíme na odpočívadle, už je skoro tma. Spravíme si večeru pri „sviečkach“ (kahanec proti komárom), varím rajčinovú polievku. 

Keďže sme sa dali navigovať Majkou, tak blúdime v noci niekde na konci Nemecka, tesne pred Poľskými hranicami a snažíme sa nájsť smer čechy. Aj tu je kopec opráv na ceste a teda obchádzok, no po malom blúdení konečne nájdeme jednu z mála benzíniek kde konečne stojíme a prespíme. Je niečo okolo polnoci. 
Až teraz si uvedomujeme našu staršiu skúsenosť, že vo východnom nemecku nie je na diaľniciach ani zďaleka toľko benzíniek ako v západnom. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára