Stránky

nedeľa 21. augusta 2016

Palubný denník karavanistu (5.) - Poľsko - Litva - Lotyšsko - Estónsko

Deň 5. – STREDA
Vstávame o 8.00 n.č., ešte odskočiť k moru s Milošom pre piesok. Z každej dovolenky si donesiem piesok z pláže, tak aj tu musím. Odchádzame o 10-tej n.č. Ešte tu niekde nablízku tankujeme:
62,02 l = 61,03 € (0,984€/l), tachometer: 142.140 km
Pokračujeme na sever, cesty sú zase v štádiu stavby, už stojím na ďalšom semafore a zelená nie a nie naskočiť. Bodaj by nie, keď semafor je v studni (už tretí ? štvrtý ?).
Príroda je tak krásna, že len ruské filmy z letnej Sibíri by to popísali. Skúsim. Rovná a široká štrková cesta lemovaná vysokými borovicami, kúsok od cesty elektrické stĺpy oddeľujú prašnú cestu od voňavého zeleného lesa. Borovice až po nebo lákajú svojou čistotou a vôňou. Nádhera. „Ideme na hríby ?“ – otázka do vysielačky pre posádku druhého karavanu. „Môžeme. Práve sme to mali na mysli.“  Ale miesto hríbov sme nazbierali plné misky čučoriedok. Moje prvé čučoriedky v živote! (načase v mojom veku). Tak sme sa nimi „nadžgali“ - doslova. Bolo ich toľko, že sa nedalo odísť, ako kedysi, ako Alica pred mnohými rokmi u nich doma v Poľsku. Čupeli sme v tráve a hltali a hltali. A za nechtami len fialová farba tejto vitamínovej bomby.

Po asi hodine vyrážame ďalej. Za jednou atrakciou.

*Irbene*
Predstavte si maličkú piesočnatú púšť uprostred borovicového lesa. A tu medzi stromami trčí obrovský (!), opakujem obrovský satelit. Presnejšie, je to parabolický rádio teleskop. Je najväčší v severnej Európe. 



Wikipédia hovorí, že táto oblasť bola založená ešte v roku 1974 sovietskou armádou a tento teleskop o výške 32 metrov bol až do roku 1993 tajný. Bol spolu s dvomi ďalšími ďalekohľadmi používaný ako komunikačné centrum a fungoval pravdepodobne pre KGB počas studenej vojny, ako odpočúvacie zariadenie na špehovanie komunikácie Európy a USA. Teraz ho postupne reštauruje Lotyšská akadémia vied  a je to vlastne „Ventspils Medzinárodné rádio-astrologické centrum“.
Po ceste nás tak trocha prepadla únava, tak zastavujeme uvariť si kávu pri menšom zámku „Jaunmoku pils“. Pár fotiek a ide sa ďalej.

O cca 16.45 vchádzame do Rigy. Podľa maps.google máme nájdený Riga City Camping. Je to kemp v areály výstaviska, dosť plný, lebo je menší. Ale čistý, pekný, s karavanmi zo všetkých okolitých štátov. GPS: 56.956308, 24.077485

Cena 50,- € / karavan, elektrika, 4 osoby, 2 noci




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára