Stránky

štvrtok 18. apríla 2019

Barcelona - láska na prvý pohľad (3.časť-dovi Kolumbo)

PONDELOK.
No dnes okrem iného musíme vybaviť zastupiteľstvo. Náhradný doklad je najprednejší a jemu prispôsobíme našu trasu. Láka nás Montjuïc, kopec s pevnosťou, záhradami, pod ním Plaza Espaňa s veľkou fontánou a dvomi mohutnými stĺpmi. Peši cez našu štvrť El Raval okolo starého kláštora Sant Paul de Camp hore do kopca, výhľad na prístav s lanovkou a more, okolo olympijského štadióna k botanickej záhrade. Zase je otváracia doba až o desiatej, tak počkáme niečo vyše pol hodinu.
Kláštor Sant Paul de Camp:


Zmena, volá nám pani z ambasády, že treba ísť na zastupiteľstvo, dohodli sme čas, takže do botanickej nejdeme. Nevieme koľko bude trvať cesta dolu, tak radšej skôr ako neskoro. S menším blúdením ideme dolu, okolo krásnych kaskádových fontán (bohužiaľ nejdú) až k eskalátorom (!) ktoré vedú ku kaštieľu na kopci. My len po nižšiu terasu nad magickou fontánou, nad hlavou kaštieľ a pod nami Plaza Espaňa. Fontána funguje myslím až večer, tak okolo kongresového centra a nejakej univerzity máme namierené k aréne. Tu pri kruhovom objazde si v kaviarničke dáme kávu a ideme smerom na zastupiteľstvo, Kolumbus musí počkať.



Zastupiteľstvo je až na druhom konci Rambla de Catalugnya, v starej budove, na najvyššom poschodí. Starý výťah nepôsobí moc dôveryhodne, ale je zaujímavý. Milé dievča spod Tatier nám bez problémov na počkanie vydá náhradný doklad a my už z prízemia z recepcie hlásime leteckej spoločnosti zmenu dokladov. Keďže máme potvrdenie od polície, je to zadarmo.
Oproti budove so zastupiteľstvom je pekná historická budova, Casa Sera, sídli v nej nejaká inštitúcia, ale na môj vkus ju veľmi špatí sklená moderná budova postavená tesne za ňou.

Odtiaľto už metrom ku Kolumbovi, ktorý stojí v prístave a rukou ukazuje na more. Stĺp so sochou je z roku 1888, vysoká je okolo 60 metrov. Tu v prístave je pekný výhľad na lanovku, ktorú sme obdivovali na kopci Montjuic. Ide z kopca ponad prístav a vodu až na pláž. Teda sú to dve lanovky, jedna na pláž, ide zo stanice hotela Miramar na kopci a druhá ide od stanice metra Paral-lel hore k pevnosti, najprv zubačka a potom lanovka. Pohľad takto zdola na dlhú trasu ponad vodu je fascinujúci. My sme sa však vydali smerom na Ramblu, ktorá začína Kolumbovi za chrbtom. La Rambla je najznámejšia a asi najnavštevovanejšia ulica v Barcelone. Je tu množstvo obchodíkov, stánkov, pouličných umelcov a zlodejov. Ulica je deliacou čiarou medzi štvrťami El Raval a historickým Barri Gotic. Keď kráčate od Kolumba tak ulica končí až niekde na Placa de Catalunya. Naľavo sú staré domy a uličky kedysi čínskej štvrte El Raval. Táto voľakedy neslávna a obávaná štvrť už nie je čo bývala, aj keď tu stretnete mnoho prisťahovalcov. Odkedy má pomerne centrálnu mestskú polohu, jej kriminalita, prostitúcia a nočný život sa ukľudnili.


V jednej z uličiek sme si sadli na pivko a vychutnávali si starú štvrť. Tu, v tejto kedysi pochybnej štvrti vznikla aj tržnica. Miesto, kde je všetko ako má byť, od ovocia a zeleniny, cez mäso, ryby, morské príšerky až po sladkosti a občerstvenie, studenú aj teplú kuchyňu. Krásny stred obchodníkov akých nájdete len v prímorských metropolách. Tak sa nehanbite a dajte si niečo. Ja som mala mix osmažených morských príšer za 6€ a bolo toho až-až. A chuť fantastická.


Po pravej strane La Rambly sa začína štvrť Barri Gotic. Je to najstaršia časť mesta a skutočne sa tu nachádza veľké množstvo  starých budov. Tu je tá krásna Barcelonská katedrála v ktorej sme boli a bola postavená od 13. do 15. storočia.  Cez Ramblu sme sa dostali na Placa de Catalunya, a tu už stoja autobusy na letisko, ale aj taxíky, ktoré sú jednotnej čierno-žltej farby. Vyzerá to, ako keby patrili jednej spoločnosti, ale je to len zdanie, nevlastní ich žiaden monopol. Taxislužieb je viac, len v meste je stanovené, že musia byť v tejto farbe, tak ako to bolo mnoho rokov predtým, keď sa s taxíkmi ešte len začínalo. Smiali sme sa s taxikárom, že tie farby pochádzajú z takej ďalekej histórie, keď ešte boli konské taxíky a kone boli žlté a čierne.
Tak tu počkáme na náš autobus ktorý ide na letisko, aby sme sa tam dostali zavčasu.
Do skorého videnia Barcelona !



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára