Stránky

piatok 28. augusta 2020

Potulky po Slovensku (1.)

 

Deň 1. – STREDA - ŠTART

Toto nie je dovolenka, je to len maličká napodobenina dovolenky. Tento rok to z viacerých dôvodov nebude možné, tak si aspoň takto pozrieme kúsok nášho krásneho Slovenska. Už nejaký čas si zapisujeme zaujímavé miesta podľa TV programu o cestovaní. Tak sme  inšpirovaní.

Prvé miesto kam pôjdeme je Manín, kemp priamo pred tiesňavou. Miesto, kde prespávajú chalani z klubu, čo idú na motorkách – Pionieroch na výlet. Uvidíme, či sa s nimi stretneme. Chalani sa rozhodli na týchto malých „pinčloch“ prejsť kúsok Slovenska, ako skúška výdrže nielen ich, ale hlavne týchto starých dopravných prostriedkov. 

Je otrasné počasie. Už pár dní prší, nie síce lejak, ale drobný, otravný dážď. Nám to tak nevadí, veď  nikdy nie je zlé počasie, je len zle oblečený karavanista. Chalanov na motorkách je nám ľúto. A to sa im už pár krát pokazili motorky. Síce s tým rátali, ale aj tak, je to škoda v kombinácii s tým počasím. Nestretli sme sa. Odišli z kempu asi desať minút pred nami. Keby sme nestáli na pumpe, asi ich aj stretneme. O štvrť na päť je kemp celkom prázdny, až po nás prišli ešte asi tri autá. Martin so svojím zeleným sršňom (na mieste pomenovaný Terezka) nás tu už čakal. Je tu od včera, preto s chalanmi boli celý večer. Aj on s Ivanou testujú svoj karavan. Staro novú 1203-ku. Krásny lak, nové čalúnenie, veteránska jazda. Večer sme s nimi posedeli pod prístreškom, keďže ten slabý dážď sa nedal ukecať. Prišiel aj Jožko, starší pán, náš kamarát z klubu. Jeho zážitky z čias komunistov bolo zaujímavé počúvať. Niekedy, keď nečakáš, sa o svojich známych podozvedáš zaujímavé veci, a Jožko má zážitky. Pekný večer to bol.

Čo za kemp to tu je: Po 30-tich rokoch má nového majiteľa. Predtým to tu občas okupovali bezdomovci, asi nie dosť pokojní, lebo vraj sem chodila aj polícia. Teraz, tento rok prvý krát, to už otvoril nový človek. Ešte to nie je na 100 %, veď čo môžeme čakať hneď v prvý rok, ale WC je čisté, „spojazdnil sa“ bazén, tráva pokosená, prostredie krásne. Nemôžem nič zlé povedať, len  popriať nech sa mu darí, má najlepšie predpoklady. Verím, že každým rokom to bude lepšie a lepšie. Podarí sa mu zdokonaliť chatky a prilákať kopu ľudí? Je na strategickom mieste. Manínska tiesňava je len kúsok. Na bicykli alebo pešo je to šup šup. A po príchode do samotnej tiesňavy si človek neuvedomí, že je to vlastne normálna cesta a chodí po nej aj autobus. Aj tiesňava je často fotené miesto. Ono v podstate sú to „len“ dve skaly medzi ktoré ide v jednom úseku cesta, ktorá je dreveným mostom. Tieto  dve skaly – Veľký a Malý Manín,  sú tak krásne položené, že vytvárajú zaujímavé miesto, kde máte pocit, že sa musíte doslova prešmyknúť. Človek je tu taký maličký, medzi kamennými obrami sa doslova stráca.

Kemp Manín - link

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára