Stránky

nedeľa 7. augusta 2016

Palubný denník karavanistu (2.) - Poľsko - Litva - Lotyšsko - Estónsko

Deň 2. – NEDEĽA
*Waršava*
Dobré ráno. Ak sa pýtate prečo stále Waršavu píšem s dvojitým W, tak len preto, že sa mi to tak viac páči. Je to tak aj v originály.
Takže, toto mesto sme prešli v čase medzi 9-tou a 13-tou - peši, ako ináč. Mesto je pekné, na to, že cez vojnu bolo totálne zničené, zbombardované, je krásne zreštaurované. Sú tu aj zrkadlové výškové budovy, ale aj stará časť mesta s historickou hodnotou.

Dnes sme sa vydali okolo Royal Castle – v originály Zámok Krolewski, smerom do mesta. Tu bolo zaujímavé si pozrieť vonku na premietacom panely projekciu, kde bola vo fotkách zobrazená história. Ako to vyzeralo pred vojnou a aj ako to bolo zbombardované a vlastne skoro celé zrovnané so zemou. A oni to mesto a aj tento zámok znova dokázali postaviť. Ako vták Fénix, znova vstal z popola a udivuje svojou krásou.
Vyrazili sme pomerne zavčasu, takže mesto je pomerne prázdne, fotí sa výborne. Tu za zámkom sa mestskej polície pýtame na záchody, moc nám pomôcť nevedeli, až potom sme zistili, že veľká tabuľa WC je na stene za ich chrbtom, rovno oproti budove polície. No čo, asi tu boli noví.
Vydávame sa mestom k akémusi znaku Waršavy, k Palácu kultúry a náuky. Cestou vidíme aj novú časť mesta, známe firmy v najvyšších budovách. Tu pri paláci stretávame československú RTO-čku, funkčnú, v obehu - asi vozí turistov.
Po prezretí časti mesta, pizze, káve a Paláci kultúry už toho máme dosť a hľadáme metro. Nejako sme sa tu vymotali a dostali sme sa pomaly naspäť na parkovisko ku karavanu. Tu nás už vyzdvihla posádka druhého karavanu a ide sa ďalej. Smer severo-západ, smer Nowy Dwor Mazowiecki.
Tankovanie: 63 l = 59,57 € (3,99 Zlt = cca 1€)
Tachometer: 141,141 km


*Nowy Dvor Mazowiecki*
Zaujímavá oblasť, bývalá vojenská pevnosť, niečo podobné ako máme v Komárne. Táto časť mesta sa volá Modlin, je zo začiatku 19.storočia (1834-1844), sú to tiež bývalé ruské kasárne a je to najdlhšia vojenská budova v Európe. Z veže tejto budovy – bývalej kadetskej školy, sme videli na druhý breh oproti, na zrúcaninu budovy, ktorá bola kedysi skladom. Tento pohľad som našla na nete a presne tento pohľad som aj chcela vidieť.
Pokračujeme ďalej, na sever smer Szczytno, až do Wolfsschanze. Ešte zastávka v Starej Rozanke – veterný mlyn. Je na predaj, moc sme nevideli, len takto cez plot. Do Vlčej hradby sme prišli o cca 20,30 hod. Je tu pri parkovisku aj kemp, tak tu ostávame.  V cene kempu máme aj vstupenku do areálu lesa.

*Wolfsschanze*
Miesto, ktoré má čiernu minulosť. Tu boli Hitlerove bunkre, odtiaľto riadil vojnu. Tu, v bunkri č.13 bol na neho neúspešne spáchaný atentát. Bohužiaľ, vtedy to prežil, atentátnika ten pokus stál (potom) život. Ale je tu vidieť vojnu a zub času.

Betónové bunkre boli postavené, teda dokončené v r.1941, bunkre sú popraskané, poprevracané, je vidieť tú hrubú masu betónu čo robila múry. Je tu niekoľko budov v husto zalesnenej oblasti. Nemci ho vraj na úteku čiastočne zničili, aby ho Rusi nemohli používať. Teraz je to celoročne otvorené múzeum. Treba vidieť.

GPS: 54.079834 , 21.493929


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára