Stránky

utorok 30. augusta 2016

Palubný denník karavanistu (6.) - Poľsko - Litva - Lotyšsko - Estónsko

Deň 6. – ŠTVRTOK
*Riga*
Vstávame o 8.00 n.č., do mesta ideme cez tú dieru v plote, ako nám poradili Česi v kempe. Tá diera je hlavná brána. Prejdeme cez ultra veterný most cez rieku Daugavu (čiapka, kapucňa na hlavu) a ideme vpravo, do starého mesta. 
Je tu toho viac na pozeranie: Dom čiernych hláv, Bazilika sv.Petra, Evanjelická katedrála – Rižský dóm, Pamätník slobody, Pravoslávna katedrála Kristovho narodenia, Traja bratia (3 domy), Cat house, Námestie Dome, ... a kopa obchodíkov so suvenírmi- typickými matrioškami, ale aj zeurópštenými magnetkami a snežítkami, a zase ten jantár. Milión päť zámkov na moste v parku,  divadlá a dvere, a zase dvere, slovenské veľvyslanectvo, a zase dvere,...

Vraj je v Rige veľa parkov - ak sú také krásne, ako tento tu pri Pamätníku slobody, tak klobúk dolu. Jazierka, fontány, sochy, kvety, loďky a holuby. Tu sme si (a nielen my) pozreli prehliadku stráže priamo pod  monumentom slobody, chlapci kráčali ako natiahnutý kľúčikom a ladili,  jeden ako druhý, nezakopli. Monument slobody - bol postavený v rokoch 1931-5 z príspevkov občanov, ako symbol slobodného a nezávislého štátu. Dievčina na vrchole sochy, zvaná Milda, drží 3 hviezdy symbolizujúce tri lotyšské historické regióny. (dočítala som sa). 

Námestíčka s kaviarničkami a kvetinovými záhonmi, množstvo muškátov, uličky plné ľudí sa striedali s tými pustými, vyľudnenými. Darmo, je pracovný deň a všetci slušní ľudia sú v práci, len my sa tu flákame. Ale krásne sa flákame.

No aj toto sa musí uzavrieť, a tak naspäť dobre vyfúkaní Lotyšským severským vetrom prechádzame ponad rieku, nebezpečne širokú a zvláštne špinavú, žltú (alebo železitú ?) smerujúcu ešte kúsok na sever, kde sa vlieva do Baltického mora.

 Po návrate do kempu sme s Julom ešte išli fotiť starého veterána a domy v okolí, domy typicky ruské, drevené, ale aj tie s falošnou omietkou.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára