Stránky

utorok 30. augusta 2016

Palubný denník karavanistu (7.) - Poľsko - Litva - Lotyšsko - Estónsko

Deň 7. – PIATOK
Odchod z kempu o 9.30 n.č., smer Pärnu, okolo mora. Niekde v strede medzi Rigou a Pärnu je hneď pri ceste odpočívadlo s výhliadkou na more. Tu je to pravé miesto na kávičku a keksík. Pláž krásna, prázdna, až na pár okoloidúcich ako sme my. Zastavuje tu veľa áut, aj češi na dvoch karavanoch, idú až z Fínska. Ujo milý a ukecaný nám odporúča Helsinky, boli tam aj s autami.
Po kávičke a fotení ideme ďalej, neskôr ešte nákup v RIMI obchoďáku a tankovanie:
36,96 l = 36,37 € (0,98 €/l), tachometer – 142.483 km.
O cca 13.00 n.č. prechod hraníc s Estónskom. Pekné nové vyasfaltované cesty, a prekvapkanie – Automúzeum ! No samozrejme, že stojíme. Súkromné múzeum plné krásnych socialistických mašín. Červené laná oddeľovali zvedavcov od áut ako sú Moskviče, Volgy, Lady, Pobedy, Žiguláky, Čajka, ale aj taxi Opel, Volvo, Rambler a nejaký američan. Krásne vzdušné, presvetlené múzeum, čistučké plné nablýskaných veteránov má určite dobrého majiteľa. Takéto niečo by sme chceli aj my mať.

Podľa googlu je ešte po ceste Kohila, ďalší chrám pravoslávnej cirkvi. Taktiež veľmi pekný.
Po cestách s hustými borovicami lemujúcimi jej kraje, miešajúcimi sa s brezami (jedna báseň) sa začína oblasť patriaca hlavnému mestu. Pribúdajú budovy, autá, semafory, je cca 17.30  n.č. a my vstupujeme do Talinu. Na googly nájdený Talin City Camp existuje, super. A na tú srandu je to ten kemp, čo spomínal ten čech na odpočívadle. Za nejakým hotelom, na asfaltovej ploche. My ostávame, Julo s Alicou to skúsia niekde v okolí mimo kempu- Ráno sa stretneme.
Ešte večer vybehneme len my dvaja na bicykloch do mesta zistiť cenu trajektu do Helsiniek, máme vážny záujem. Bohužiaľ, na terminály sme zistili, že je to také zložité, že sa nám to teraz nechce a neoplatí. Pani v hale za okienkom je taká „milá“, že nás znechutila a nemáme energiu hľadať a zisťovať, hlavne už nemáme kde, je veľa hodín. Ale našli sme tu v prístave pri termináloch parkoviská, kde v pohode zaparkujeme s karavanom, a dokonca za 6 € na celý deň (aj noc).

Po návrate do kempu jednému karavanistovi konečne prestal hučať alarm na aute (asi po piatich hodinách). Konečne ticho, dobrú noc.
Deväť hodín večer, všade svetlo ako u nás poobede o piatej.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára