Stránky

piatok 17. augusta 2018

Palubný denník karavanistu (16.) - NÓRSKO

Deň 16. – NEDEĽA – Z Dánska do Berlína 

Škoda, že máme málo času, je tu krásny zámok, je to obrovský areál a my chceme ešte pozrieť obchod s kvetmi na okraji Hillerodu. Tu sme sa pol hodinu zdržali, ale tak obrovský obchod s kvetmi som ešte nevidela. Nielen Nórsko, ale aj Dánsko je vysušené, žiadne zelené plochy. Peťa hovorila, že tu už od polovice mája poriadne nepršalo. Len také pokropenie. To je už dosť 2 mesiace v týchto miestach.


Z Dánska ideme priamo dolu do Gedseru. Tu na trajekt za 136,- € do Rostocku a budeme v Nemecku. Trajekt nám ušetrí jeden celý deň, ako keby sme mali ísť po ceste dookola. Medzi 13.00 a 15.00 sa plavíme, ale o 16-tej už na pevnine varíme obed. Máme namierené do Berlína, tak tu sa s Julkovcami rozdelíme a oni už pokračujú „domov“ do Wroclawi.


V Berlíne sme už po siedmej, cestu sme zvolili okolo Siegessäule. Je to víťazný stĺp krorý stojí uprostred Tiergarten, v strede kruhového objazdu. Jeden z hlavných symbolov Berlína a jeho anjel sa vo výške 67 metrov pozerá na mesto. Budova so zlatou sochou bola dostavená v roku 1873 na počesť Pruska v Nemecko-Dánskej vojne. Stĺp stál pôvodne 1,6 km odtiaľto pred budovou Reichstagu, ale v rokoch 1938/39 ho preniesli na príkaz Hitlera na súčasné miesto. Anjel je vlastne Victoria, bohyňa víťazstva s vavrínovým vencom. Táto pamiatka stojí uprostred priestranného kruhového objazdu, a z bočných ulíc sa dá k nej dostať podchodmi.

Miesto na nocľah sme našli až o pol deviatej.  Najprv sme prišli k Stellplatzu pri starom letisku, to miesto bolo nedôveryhodné. Stál tam jeden karavan, aj ten vyzeral ako keby tam bol len odložený majiteľom. Tak sme hľadali ďalej. Motaním po meste sme prešli aj okolo Checkpoint Charlie, teda bývalého hraničného prechodu do Západného Berlína.
Poviem vám, hľadať miesto, kde necháte auto bez dozoru a legálne je v Berlíne ťažké. Našli sme na Hochstrasse 4, Wohnmobil Oase Berlin. Na bráne mali napísané, že o deviatej zatvárajú. Bolo tesne pred pol deviatou, brána zamknutá a na udávanom telefóne sa nikto nehlásil. Jeden turista čo vyšiel z toho areálu povedal, že už o ôsmej sa zatvára, ale že skúsi niekoho poslať. Nikto neprichádzal. Danko nervózny chcel odísť, ale ukecala som ho, že chcem najprv v kľude niečo nájsť, nie cestou, nech čaká. A to bolo šťastím. Z brány vyšiel chlap, že či sme chceli ísť do areálu, lebo on už ide domov, že o pol deviatej skončil. Tak sa dal prehovoriť, že sme prešli 4500 km a nemáme kde ostať. Super. Pustil nás s tým, že ráno všetko vyplatíme. Hurá. Konečne kľud, oddych. Susedia nám zatiaľ požičali kľúčik od WC a sprchy. Ráno pôjdeme do mesta.
Kemp: 52.548882, 13.383829




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára