Stránky

pondelok 6. augusta 2018

Palubný denník karavanistu (8.) - NÓRSKO

Deň 8. – SOBOTA – Bergen. 
Dnes ráno nám bolo tuším prvýkrát pri vstávaní chladno. V karavane sme mali 14°C. Och aké prekvapujúce ! Že Nórsko. Asi sme prvýkrát použili paplóny na zakrytie. O deviatej odchádzame, tachometer ukazuje 155.450 km.
Je tu ďalšia platená cesta, tak sme zvedaví, či príde domov neskôr nejaký zahraničný pozdrav so šekom. Zase sa opakuje už predtým zistená skutočnosť, že v každom dvore je bager alebo traktor. Ale keď im navalí sneh, tak to má asi aj zimný účinok.
Ďalšie odpočívadlo a ďalšia horúca voda. Ja neviem ako to tí ľudia robia.

BERGEN
Vchádzame do mesta. Mám GPS parkoviska, ale je dosť malé, čo by nebolo až také hrozné, no je aj dosť drahé. Julko sa povozil po okolí, hľadal lacnejšie, nič. Skoro všetky v meste sú parkovacie domy. My sme našli pri prístave, tam kde sa naloďuje na trajekt. (60.391479, 5.313038) Nie sme tu sami, už tu niekto parkuje, tak to tu necháme aj my. Za 100,- NoKr to  máme zaplatené na tri hodiny.

 Podľa mapy v telefóne vidíme kde je starý prístav, ideme tým smerom. Julko ostal parkovať niekde na okraji mesta, mali nájdený konkrétny kostol kam chceli ísť. Nám postačí starý rybársky prístav. Cesta bola zaujímavá, hore kopcom, dole kopcom. Medzi prístavom kde sme stáli a prístavom kam sme išli bolo mesto na kopci plné krásnych farebných domov. Drevené domčeky v úzkych uličkách sa striedali s murovanými domami na priestrannejších križovatkách a námestíčkach. Ale jedno mali spoločné - pestrú farebnosť.
Počasie nie je bohvieaké, vyzerá to tak pochmúrne preddažďovo. Vzali sme si aj bundy, keby sa tie Nórske mračná chceli priblížiť k zemi. Celkom v prístave je aj rybí trh. Teda nie je len rybí, sú tu aj salámy z losa, stánky s ovocím a jedlom (a majú aj super rybaciu krémovú polievku).

Mesto, okrem toho, že je druhé najväčšie v Nórsku, je tak ako väčšina ich miest položená medzi kopcami. Ktosi ich kedysi nazval "Sedem vrchov", či ich je sedem neviem, ale sú všade okolo. Na jeden z nich ide aj pozemná lanovka, na druhý klasická lanová závesná lanovka. Je to turistická atrakcia, na ktorú sa možno nabudúce dostaneme. Stará časť, kam sa nedá neísť, sa volá Bryggen. Je to staré rybárske mestečko, kde sa kedysi sústreďoval všetok život a obchodovalo sa so sušenými rybami. No a tie ryby vraj vydržali aj 15 rokov (vtedy sa ešte nepísal dátum spotreby). Korene mesta siahajú až do 12.storočia, aj domčeky tu boli také ako teraz. Bohužiaľ mesto postihol veľký požiar (vraj vyhorelo viackrát, posledne v roku 1955), preto v 18.storočí ho znova na jeho základoch postavili v pôvodnej architektúre. Tie nádherné farebné domčeky sú akoby postavené z lega, len občas máte dojem, že letia do boku. A asi aj letia po toľkých rokoch. Prejsť sa medzi nimi, v ich uzučkých uličkách znamená motať sa v spleti obchodíkov s vlnenými svetrami, čiapkami, remeselníckymi výrobkami, ale aj suvenírmi všeho druhu. Nájdete tu obrovskú vypchatú hlavu soba, množstvo kožušín a dlhú drevenú rybu. No hlavne všade medzi nimi drevené schody z jedného domčeku do druhého.

Na nete som čítala, že Bergen je mesto dažďa, to asi preto nás vítalo také počasie. Lenže my máme tento rok šťastie, aj tu sa po chvíli mraky rozišli a nám sa ukázalo slniečko a s ním krásne fotogenické počasie. Tak poďme na to, historická časť Bryggen pod ochranou UNESCO je naša.
Pred jednou kaviarňou, priamo tu v strede histórie sme natrafili na wifi zadarmo. Tak sociálne siete nažhavte káble ! Nebudeme si klamať, posedeli sme si tu. Na spiatočnej ceste sme si pozreli hore kopcom, dole kopcom staré uličky zase z iného smeru.
Z parkoviska sme odišli niečo po 16-tej a ideme von z mesta hľadať miesto, kde počkáme Julkovcov. Po pol hodine sme našli pekný priestor, máme čas si upratať karavan a konečne si spravíme aj palacinky. Po ôsmej hodine vyrážame už aj s našimi spolupútnikmi ďalej hľadať, kam by sme sklonili hlavu a všetky kolesá s našou líškou na kapote.

Cestou ešte jeden GPS bod - vodopády Tvindefosen - 60.724344, 6.491032.  Vraj má omladzujúce účinky ! Do kelu, a to sa dočítam až teraz ? Mohla som sa celá v tej ľadovej vode okúpať.
Na nocľah sme ostali o kilometer ďalej - 60.74251, 6.48973, na kľudnom odpočívadle kde si už miestečko našli aj Rusi. Trošku sme si skecli, aj sme ich informovali o práve prebiehajúcom futbale. Oni si rozložili stany, ja matrace na moju posteľ a všetci sme si vyliezli do pelechu. Dobrú noc. Zajtra nás čaká zase niečo pekné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára