Stránky

utorok 8. októbra 2019

Palubný denník karavanistu (14.) - RUMUNSKO


Deň 14. – Na Slovensku.

Po raňajkách, som zvyškami asi týždňových rožkov nakŕmila kačičky na jazere a vyštartovali sme smer Domaša. Mali sme nájdený aj kemp, ale pôjdeme tak, že keď niečo zbadáme, ostaneme. Pri ceste bola šípka doľava, a nie kemp, ale táborisko. Táborište Krym. Také milé pomenovanie celkom pekného priestoru na brehu Domaše. Je tu dosť karavanov a ako sa dozvedáme, niektoré sú tu na trvalo. Rybári tu majú svoje hniezdočká, tak aj ich prívesy zapustili korene. Uložili sme sa pod stromom, blízko bufetu, ale jeden pán nám odporúčil ísť ďalej, lebo je piatok, bude diskotéka, bude hlučno. Vôbec by sme sa nevyspali, nech ideme aspoň kúsok ďalej. Tak sme zaparkovali bližšie k brehu. Normálne by som povedala, že bližšie k vode, ale vody je tak neslušne málo, že by to bolo smiešne pomenovanie. Po chvíľke, ako sme rozložili stoličky a poležali si v tráve, začala som mať blbý pocit, že nestojíme dobre. „Nosom“ k vode, teda dolu brehom, asi by som v noci pokojne nespala. Nedajbože by prišiel dážď, lejak a šupneme dolu. A ráno by sme sa vôbec odtiaľto nedostali. Tak sme preparkovali aj druhý krát a už dúfam definitívne.
Počasie bolo krásne, dokonca sa niektorí odvážni aj okúpali. Aj ja som sa namočila, normálne, že celá. Ale rýchlo von, voda prudko klesala a na dne bolo blato. Keby nebola taká nízka hladina vody, asi by sa išlo do nej po kameňoch.
Ako kultúrny program sme si dali prechádzku po brehu. Je tu veľa starých karavanov a maringotiek schovaných v kríčkoch, ktoré ešte občas okupujú rybári. Tie šťastnejšie „domčeky“ sú aj natreté, vyzerajú byť používané. No niektoré už akoby vrastali do zeme, splývali s prírodou a stávali sa jej súčasťou, či zberným dvorom. Na konci pláže je kostolík. Patrí k dedine Veľká Kelča. Stará historická stavba. Pre dedinu mala veľký význam. Keď sa stavala táto vodná nádrž, kostolík ohradili kamennou hrádzou, vytvorili svah a tak ho ochránili. Ale asi nie až tak dokonalo, lebo na múroch sú stopy po vodnej hladine a možno spodných presakoch vody. Postavený bol ešte v roku 1780 a až do roku 1993 sa tam konali bohoslužby. Medzitým však, keď sa stavala priehrada, ho ohradili spomínanou hrádzou. Bolo to v roku 1966, keď sa zbúrala dedina a zaplavila vodou. Odvtedy je otvorený len výnimočne, ale plánuje sa jeho znovuotvorenie a sprístupnenie turistom ako múzeum.



Večer grilujeme. Počas toho si pri našich autách rozložila stan mladá rodinka s dvomi deťmi. To sme si žiaľ naivne mysleli. V noci, keď skončila diskotéka, sme sa zobudili, že niekto chodí pred našim autom a nahlas rozpráva. Nejaká baba telefonovala tak naštvane a nahlas, že nás zobudila. Otvorila som dvere a hovorím: tu sa spí ! Odišla ďalej. Lenže to bol len začiatok. Ona vonku tri (!) hodiny telefonovala niekomu aby pre ňu prišiel aj pre decká. Decká boli jej, ale ten chlap bol len frajer, s ktorým sa pohádala. Opili sa a pohádali sa. Keď sme už strácali nervy z jej excesov a výstupov, chcela som vyjsť von a niečo jej povedať. Danko hovorí: nechaj ju, ona je chorá, niekto pre ňu už príde a bude kľud. Prešla hodina a nič. Ani nehovorím ako otrasne a hnusne budila decká, že idú domov. Už som chcela vyletieť z auta a niečo jej povedať, ale zas ma uzemnil, že keď jej preskočí, niečo mi spraví. Keď prešla ďalšia asi pol hodina, Danko chytil nervy, vyletel von a skríkol, že keď to neskončí, volá policajtov. Za chvíľku to stíchlo.


Deň 15. - SOBOTA
Ráno sme všetci vstali nasraní, ale tá baba nevyliezla zo stanu kým sme tam boli. Zbalili sme sa a išli sme preč. Bolo nám ľúto tých nemeckých dôchodcov, čo spali vedľa, asi sa tiež veľmi nevyspali. Tá hysterka by potrebovala psychiatra. Asi ju doma poznajú, keď pre ňu nikto neprišiel.
Dnešok bude už stručný na čítanie. Skrátka sme si to už namierili domov. Popod Spiš, Tatry a okolo Liptovskej Mary s bryndzovými haluškami.

Sumár:
Prešli sme 3 248 km, videli sme 20 krásnych miest, a nehovorím o tom všetkom okolo nich. Celková suma za dovolenku bola 1 039 €, a to vrátane nafty, potravín, ubytovania, vstupeniek, dokonca vrátane suvenírov, magnetiek, piva, vína atď. Keď to prepočítam na osobu a na týždeň dovolenky, ako väčšina cestovných kancelárií uvádza, tak nás to vyšlo 259,-€ na osobu.
Ak by mal niekto záujem, chcel vedieť ceny vstupeniek a tak, mám všetko napísané. Poskytnem.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára