Stránky

streda 30. júla 2014

Palubný denník karavanistu - Taliansko (6.)

4.deň - streda

O 9.30 odchod busom do Ríma - stanica Prima Porta, ďalej metro stanic Flamioni.
Vlak bol otlčený, s grafitmi, ozaj ako z nejakého predmestia veľkomesta, ale vnútri bol čistý. Ani ľudia (tých pár) nebolo nesympatických.
Flamioni - stanica metra v severnej časti Ríma, vlastne hneď za rohom Piazza del Popolo (námestie ľudu). Tu sme nastúpili na červenú líniu, smer hlavná stanica - Termini - stazione centrale. Potom prestup na modrú - dve zastávky - smer Coloseo. A tu sme začali. Začať sa dá hocikde, vytýčte si na mape čo chcete vidieť a určite si ktorá metro zastávka je kde a akým smerom je ľahšie ísť. Netreba sa báť, teda aspoň nie cez deň. Je tu až príliš veľký stret turistov, každý si sleduje svoju trasu a jedným očkom aj domorodcov.
depo vlakov vo Flamioni:

Rím.

Prvá prehliadka - Koloseum. Všade kopec turistov, množstvo ľudí človeka trocha znechutí, ale sú takí istí ako my, takže vitajte v dave. Ak si myslíte, že niekde prídete (myslím zaujímavé turistické miesto) a bude tam málo ľudí, nafotíte krásne zábery, nikto vám nebude zavadzať, tak ste na veeeelikom omyle. Ak chcete minimum ľudí, choďte čo najviac mimo sezóny (november až marec). Ale aj tak tam budú turisti.


Takže Koloseum. Ozrutná stavba z roku 80 nášho letopočtu. Keď čítam, že toto tu z nej sú len asi 2/3, tak neviem aká bola pôvodne. Zbytočné čokoľvek písať, každý vie čo je Koloseum v Ríme. Ďalšia pre turistu nepovšimnuteľná vec je, že keď idete na nejakú pamiatku, vždy je tam lešenie. Ano lešenie. Tu tiež nechýbalo, a ak prídete k nejakej pamiatke kde neni lešenie, tak je určite niekde v blízkom okolí. (alebo rovno žeriav ako v Aténach na akropole). Ale aj to musí byť, inak by sa už väčšina z nich rosypala.
V Koloseu sme neboli, aj keď niektorí vytrvalci si chceli tú niekoľkohodinovú radu odstáť, ale po asi 3/4 hodine a presune asi 2 metre si to rozmysleli. Nuž čo, som tu druhý krát a musím prísť aj tretí krát.
Nohy sa nám trasú. Možno takto vyzerá zemetrasenie slabého stupňa, tu je to však metro, je všade pod nami, a trasie zem s každou linkou vagónov.
Pokračujeme zrúcaninami Forum Romanum, Piazza Venezia, smer Pantheon. Všetko z tohoto som videla minule, ale nevadí, hlavne Pantheon za to stojí. Pre mňa je to ešte väčší zážitok ako koloseum.
Táto obrovská stavba bola pôvodne postavená v r. 29 až 19 pred n.l., a v roku 123 n.l. bol po požiari prestavaný. Už len jeho 9 metrov v priemere veľká diera v strope stojí za to.
Forum Romanum:
Piazza Venezia:

Pantheon: 


Pokračujeme na Piazza Navona, veľké oblúkové námestie s obeliskom (ako na takmer všetkých námestiach v Ríme). Na jeho mieste bol kedysi štadión (r. 89 n.l.) a vraj bol väčší ako koloseum. V 15. storočí ho zbúrali a prestavali na námestie. Má tri fontány, krásne fontány. Tu si dávame pizzu a kávičku.
fontána na námestí Piazza Navona:

Máme pred sebou posledný cieľ - Vatikán. Po ceste je most Ponte Sant´Angelo a pri ňom Castel Sant´ Angelo. Bol aj vo filme Ánjeli a démoni (alebo Davinciho kód ?).
Pokračujeme po moste na druhú stranu, odtiaľto už je krásne vidieť Vatikán, takže sa nedá zablúdiť, ani mapu netreba.
Námeste sv. Petra. Známe zo všetkých obrázkov a televíznych staníc, hlavne na vianoce a veľkú noc, netreba popisovať. Odstáli sme si radu do Vatikánu, ale nemala som zakryté plecia, tak ma od posledných schodov poslali do kelu, aj mojimi babami. Tak som foťák dala Dankovi a išli sme čakať na schody námestia. Vôbec nás to nenapadlo, že to treba, aj keď to už niekto hovoril. Tak vám to pripomínam ! Žiadne krátke gate a tielka !


Ešteže je tu toľko malých fontániek s vodou. Odtiaľto už priamo na metro - stanica Ottaviano - Flaminio - vlak do Prima Porta a do kempu.
Cena za 2 noci v kempe 70,- €, dobré, nie ?
Záver:
Krásny deň, len by to chcelo mimo sezónu, aspoň o polovicu menej ľudí.
A našli sme aj najzaujímavejšiu uličku s butikmi ! Je to Via del Cestari - množstvo obchodíkov so šatami a potrebami pre kňazov a mníšky. Nie, nerobím si srandu, treba to vidieť.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára