Stránky

pondelok 27. decembra 2021

Palubný denník karavanistu (6.) - SLOVINSKO.

 Deň 6. – ŠTVRTOK

Už sme spali lepšie. Ráno trocha dlhšie než obvykle, ale telo potrebuje oddych, aby zvládlo ďalšiu cyklo trasu. Tentoraz severne, či skôr severozápadne. Najskôr prechádzame prístavom ruží, ako sa v preklade volá Portorož. Toto mesto je ďalším starým mestom Benátskej republiky, ďalším rybárskym mestom s oblasťou ťaženia soli. Keď neskôr v tejto oblasti založili kúpele, pochopili kde sa dá zarobiť okrem rýb a soli. Už roky ťaží z turizmu a kúpeľníctva, ku ktorému pribudli kasína a herne. Takže právom vám pri prechádzke pripomenie akási malé Francúzke Nice. Jeden hotel sa predvádza pred druhým a historický nádych rybárskeho mestečka sa vytratil. Pokračujeme, toto nás neoslovilo. Za „rohom“ je mesto, ktoré nám bolo odporúčané na prehliadku ako jedno z tých najkrajších.

Piran.

Starobylé mesto má svoje čaro. Aké krásne môže byť bicyklovanie pri brehu mora, keď vás vítajú domy zo starých Talianskych filmov. Ano. Benátska nadvláda tu zanechala svoje stopy na stenách budov a strechách domov. Nie, nie sú to Benátky a ich kanály. Ale tie domy, ktorým v oknách chýbajú už len vykrikujúce prerastené a gestikulujúce snedé talianky. Do mesta sa preplazíte pomedzi plachetnicový prístav a biele troj-, štvor- poschodové domy s drevenými okenicami brániacich slnku rozpáliť izby. Hoci teraz je to slniečko skôr príjemné a asi najteplejší deň našej dovolenky je pred nami, treba sa držať smeru najvyššej strechy v meste a to je  veža kostola Sv.Juraja. Pod ňou nás však zastaví priestranné kruhové námestie na ktorom kedysi vééééľmi dávno bolo nádražie s vlakom do Koperu. Slniečko vyhrieva kamennú dlažbu a napriek slabšiemu vetru sa tu sedí príjemne. Je dosť zvláštne takto mimo sezóny počuť spoza chrbta slovenčinu, ale aj ten pán si vyšiel na krátky predĺžený víkend s dvomi malými synmi. Predsa hlásili krásne počasie, kto by sedel v usmrkanom Slovensku v zimných bundách, keď tu je tak krásne jesenne. Na Tartinovom targu je množstvo kaviarní, jeho terasy sú naokolo hladkého bieleho kamenného stredu so sochou slávneho miestneho rodáka a talianskeho huslistu Giuseppe Tartiniho. Námestie lemované poschodovými domami vo farbe pistácií, vanilkového pudingu, lososa a bieleho kameňa je lákavé, ale po káve pokračujeme a hľadáme maják. Na Prešnerovom nábreží na nás kričala lavička aby sme si posedeli. No odmietni, keď svieti také slniečko a ty si potrebuješ preliečiť priedušky. Počasie v mobile hlási 16 stupňov. Piranski svietelnik nad našimi hlavami vôbec nepripomína maják, ktovie, čo to kedysi bolo a ako to vyzeralo. Teraz to pôsobí ako malý hrad, strážna pevnosť, ale ktovie. Táto veža z roku 1872 odolávala silnému vetru a ukazovala cestu námorníkom, no teraz ju prirovnávajú k šípkovej Ruženke, ktorá čaká na svoje zobudenie a sprístupnenie. Je na turisticky atraktívnom mieste a ako sa hovorí: „má potenciál“, len treba premôcť birokraciu, nájsť financie a využiť ho. Keďže mapu mesta nemáme a mapy v mobile ukazujú množstvo uličiek vedúcich hore ku kostolu Sv. Juraja, no neukážu to množstvo schodov v nich, tak tlačíme bicykle vyššie a vyššie. Neskutočne úzke uličky, také sme asi ešte v iných mestách ani nevideli. A strmé. Ako tu tí ľudia bývajú? Ako si prinesú nábytok do domu? A kam vynášajú smeti? A čo starí ľudia?



Bicykle sme si museli nechať o pár uličiek nižšie, lebo na takých schodoch ako sú tu by sme s nimi nevyšli. Teda skôr by sme ich nevyniesli. Zhora sa naskytá výhľad na terakotové škridľové strechy a pod nimi okrúhle Tartinove námestie. Nad hlavou veža zvonice kostola a mohutná katedrála vedľa nej. Kamenné steny kostolného múru sú na útese nad morom z druhej strany mesta. No pohľad na mesto je krajší. Mohutnosť kostolnej veži zase pridáva jej umiestnenie na vysokom kopci. Architektonicky je to takmer kópia tej známej veže z Benátiek. Len nie je červená, ale vo farbe hnedo-béžového kameňa. A dali jej hodiny. Výška jej však zodpovedá, 99 metrov.

Vraciame sa dolu a hľadáme uličku aby sme sa dostali k svojim bicyklom. Ak ju nenájdeme, tak máme čo robiť do večera. Našli moji rádcové, našli, našli. A pomedzi úzke múry domov sa prepletáme až znova k námestiu kde sme sedeli na káve. Po Cankarjevovom nábreží sa vezieme naspäť, ale naša chuť si troška posedieť silnie. Poloprázdna terasa reštaurácie pri mori prezrádza, že fungujú. Objednáme si rybaciu polievku (veď sme pri mori) a oni si na oplátku vypýtajú covid pas. Už sme si zvykli a pokladáme to za normálne, musia, dostali to príkazom. Vývar bol na môj vkus slabý, chcelo by to viac rybacej chuti, ale nehodnotím, možno takto to má podľa receptu byť. Pod terasou tejto Rybej kantíny sú drevené lehátka na slnenie a tak sa znova slníme. Niekto vedľa mňa chrapľavo zatiahne ručnú brzdu a na to sa zobudí. No dobre, oddýchli sme si, ideme ďalej. Vraciame sa zasa okolo hotela Bernardin, cez Portorož popri vode. Už ráno sme prechádzali popri prístavných skladoch a teraz sa tu aj zastavíme. Zatiaľ jediné miesto, ktoré na mňa v tomto meste zapôsobilo. Boli to staré sklady soli, odkiaľ ju nakladali na lode a šup do sveta. Tieto bývalé sklady sú v súčasnosti využívané pre umenie a výstavy, v niektorých priestoroch je aj sklad (neviem čoho). Ako sa jeden pán na google sprievodcovi vyjadril: Impozantná štruktúra rakúsko-uhorskej éry, ktorá bola schopná „prežiť“ taliansku fašistickú éru a juhoslovanskú socialistickú éru, až do nedávnej obnovy. Pozoruhodná obnova, ktorá dokázala dokonale spojiť historickú pamäť s prímorským turistickým povolaním tejto oblasti Istrie. A tak sa cez mesto hazardu, turistiky a míňania peňazí prevezieme až do nášho kempu, a nášho skromného príbytku v ojazdenom, ale spoľahlivom Fiate. Medzitým tu pribudli ďalšie karavany z rôznych kútov Európy, už nás je tu, v tejto prímorskej časti kempu asi desať. Kempu by sa asi nedalo takto na prvý pohľad nič vytknúť, len keby tie záchody, ktoré sú takto mimo sezóny otvorené, neboli až pri recepcii. Je to zhruba 800 metrov, takže využívame len tie naše v aute. 







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára