Stránky

piatok 19. augusta 2022

Chorvátsko na týždeň (4.)

 Deň 4. – SOBOTA

Sobota je prikázaným sviatkom ničnerobenia. Veď kosiť tráva sa tu nedá a karbobrúsku sme si zabudli zobrať. Tak sa len čvachtáme a čvachtáme. Občas túto bohapustú činnosť prerušíme jedením a pospávaním pod markízou, no určite nie sme sami, lebo naši kamaráti sa po predošlom večeri u nás celý deň neukážu. Dúfam, že ešte nehľadajú Pištu po kempe. Veľmi praktická pozícia nášho kempu umožňuje chodiť umývať riad viac krát za deň, keďže je to len na skok. Tak ani naše „deti“ moc neprotestujú keď sa tejto činnosti majú zúčastniť. Je štvrtý deň a my si uvedomujeme, že naše minerálkové fľaše, a horšie, že aj plechovky od piva sú u nás doma zálohované. Miesto v kufri sme už na to vyhradili, veď čo by Slovák neurobil pre pár centov (nie len pár).



Poloha tohoto ostrova, či skôr mesta Lopar na ostrove je taká fajná, že mesto má aj severnú, aj južnú pláž. My sme na južnej, takže slnka je maximum po celý deň. Na tej severnej je spomínaný druhý prístav pre trajekt. Hlavná turistická časť mesta je tu, na juhu. Mesto je ako keby v údolí medzi kopcami, a teda aj táto pláž má na jednej strane skaly, pod ktorými je okrem baru tobogán, požičovňa vodných skútrov a hlavne hlbšia voda. Takže tu je to miesto na pláži pre plavcov. Pre nás teplomilných hrochov je zvyšok piesku všade okolo. Podstatná časť pláže patrí ku kempu spoločnosti Valamar. Zvyšok smerom k malému prístavu okupujú turisti z hotelov a súkromných ubytovaní. Niekde medzi tým je skupina reštaurácií a kaviarní, detský zábavný park a hrisko na volejbal alebo mini futbal. A samozrejme večer stánky so suvenírmi. V prístave je zaparkovaná výletná loď so skleným dnom ako atrakcia podmorského sveta. Pre mňa ako atrakcia stačil pohľad v prístave na vyťahovanie motorového člna žeriavom na mólo. Alebo pohľad na jedno nemecké auto obité od veľkých krúp s rozbitým predkom. Museli počas lejaku vojsť do nejakej kolízie a takto to dopadlo. Takto im pokaziť dovolenku. Je mi ich ľúto. Ešte je tu jedno zaujímavé miesto. Úschovňa, či úložisko pre chlapov. Bar, kaviareň, denná starostlivosť, útulok... nazvime to akokoľvek, len nech to znie nevinne a ľudsky. Miesto s krásnym poslaním: 

Prechádzať sa tu dá po večernej promenáde a po celodennom kúpaní pomedzi stánky a obdivovať všetky tie gýče, hračky, tričká a oblečenie ktoré vlastne vôbec nepotrebuješ, pretože doma máš takých plné skrine. Vyhodiť ti to je ľúto, darovať to nemáš komu a prach niekam potrebuje sadnúť. (Ešteže vymysleli triedený odpad). Presondovali a okukali sme jednu časť mesta, mestečka, no pivo v susednom bufete je už určite vychladené. Tak hurá na tento uspávací liek. Cikády už súťažia, treba ich ísť rýchlo popočúvať, lebo o deviatej večer majú fajront. Potom na nočnú nastupujú sovičky. Dobrú noc.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára