Stránky

štvrtok 25. augusta 2022

Chorvátsko na týždeň (7.)

 Deň 7.- UTOROK

 Aj dnes je čas na výlet. Tentoraz opačným smerom, do kopcov. Do kopcov sa ťahá dosť ťažko, priznávam, tlačili sme naše dvojkolesové prenášadlá, nie sme až tak zdatní cykloturisti. Na kopci je veľké priestranné odpočívadlo odkiaľ je krásny výhľad na more. Je to miesto, kde sa zastavuje veľa okoloidúcich turistov, lebo toto sa nedá len tak prehliadnuť. 

Po piatich – šiestich kilometroch sme zastavili pri prvej reštaurácii pri prístave v Supetarskej Drage a museli sme sa nadopovať kávou. Kafe lungo prosím! Dva krát! Ale to lungo bolo duble lungo. Radšej som si mala dať presso, lebo ten kýbel som nedopila. Toto je mesto, ktoré nie je tak atraktívne pre turistov bažiacich po opaľovaní, ale pre iných dovolenkárov. Je tu prístav lodiek, lodí, plachetníc a člnov. Parkujú tu ľudia, ktorí si zaobstarali nejaké to plavidlo a odtiaľto vyrážajú na plavbu po mori. Majú tu zakúpené parkovacie miesto a či už celoročne, alebo len cez leto tu majú svoje parkovisko. Mesto administratívne patrí pod mesto Rab, ale tu veľa pamiatok nenájdete a teda ani turistov. Je to vyslovene oblasť námorníkov. Pôvodný zámer ísť ďalej sme zrušili, teplota stúpa, únava tiež, ide sa domov. Nedopitú limonádu sme naliali do fľaše, domov sa ide lepšie. Bicykle sme tlačili už len raz. Prechádzali sme kopcom, ktorý rozdeľuje ostrov na dva svety. Z pevniny je vidieť severo-východnú časť, ktorá je skalnatá, suchá, útesová, až púštna. Z druhej strany od otvoreného mora je ostrov zelený. Tu je mesto, ktoré sme navštívili – Supetarska Draga, ale aj najdôležitejšie mesto ostrova – Rab. Tam sme sa nedostali, keby neboli také horúčavy tak určite áno, ale neriskovali sme. Keď prídete spodným trajektom na ostrov, tak cesta do Loparu vedie práve touto stranou ostrova. Uvidíte či už z auta, alebo výhľadom z útesov aj iné pláže a zákutia na kúpanie. Cesta síce nevedie cez Rab, ale odbočka je celkom blízko od mesta. Je to historické mesto s množstvom starých budov.

My sa už tešíme do mora, zmyť spotený chrbát z cyklovýletu. Trafili sme dovolenku asi s najteplejším obdobím v tomto roku. Aj v tieni je 37 a noci sú tiež dusné. Ale spíme celkom dobre. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára