Stránky

pondelok 7. augusta 2017

Palubný denník karavanistu. (1) Rumunsko.

Časť 1. – sobota
Tak sme dlho plánovanú dovolenku konečne začali. Po pracovnom a hlavne vyčerpávajúcom roku, keď som ju takmer dokonale naplánovala prišiel jej čas.
Stav tachometra - 147 818 km.

Malá zmena hneď na začiatku, malá, ale príjemná. Náš štart sme spravili kúsok ďalej od domu, cca 180 km od domu, v malej dedinke, v malej chalúpke, ale veľkým dvorom kam sa vošiel náš karavan. V rodisku Štefana Kvietika, Ctibora Filčíka, Milana Kňažka a Júliusa Pántika - v Stredných Plachtinciach, kúsok od Veľkého Krtíša. Z prechádzky na malú farmu som mala konečne po dlho, čase ten správny dovolenkový relaxačný pocit. Takže hurá ! Holiday, Urlaub, vacanses, ünnep, święto, vacanza, ale hlavne vacanță (rumunsky) už naozaj začala. 
Ten pocit keď si vykračuješ pomedzi kravy, prasiatka, zajace... a nikam neponáhľaš, a ten pach ti ale absolútne nevadí. Lebo to je príroda, to patrí k životu.

Slama už je okockovaná, "bazén" napustený, tu, kde sa zabúda na prácu a starosti, tu začína relax.


Takže pre informáciu vopred:
Rumunsko sme vymysleli preto, že nemáme radi vylihovanie pri mori. Kto nás pozná vie, že my musíme chodiť, poznávať, okukávať, ale hlavne fotiť. A čo už nafotíš za týždeň vylihovania pri chorvátskom mori ? Každý rok tie isté zábery, koho by to bavilo. Takže Rumunsko a nejaký malý okruh, nebrať do úvahy varovania ako je tam nebezpečne, naberte cukríky pre deti čo budú žobrať, dávajte pozor na zlé cesty a pozor aby vás nevykradli.
Tak sme si kúpili nový autoatlas, dali nové zabezpečenie do karavanu (až 2!), doplnili lekárničku a cukríky sme vôbec nekupovali. Kto pracuje alebo plánuje cesty s maps.google, určite ocení ten zázrak vedy. Hlavné body - mestá a miesta určila Dianka, prvú podstatnú vodiacu líniu spravila ona. Potom som prišla na rad ja, a podľa jej línie som "googlila" fotky na mape - čo sa tam dá vôbec vidieť. Píšem to len preto, že veľa známych sa nás pýta, ako vieme kam ísť. Veľa ľudí pridáva fotky do maps.google a takí, ako my, si to tam nájdu. Potom sa už len usmerňuje a premiestňuje trasa a hľadajú kempy. Ozaj kempy ! Tie sú zatiaľ v Rumunsku dosť biedne rozložené. Nieže by boli v biednom stave, to preboha nie, ale je ich úboho málo. Niečo vlastnia Holanďania, niečo domáci, ktorí si asi privyrobili v cudzine a začali takto podnikať. Moje obľúbené miesto na hľadanie kempov je tu na webe:
https://sk.camping.info/kempingy

Takže hlavné body (aj na odporúčania známych) už sú: Transfagarasan, Draculov hrad, Bukurešť, Mamaia a Železné vráta. A popri tom všééééličo iné.










3 komentáre:

  1. Pekná cesta ;) Transfagarasan aj hrad Bran som navštívil tiež. Transfagarasan cestou do Konstance a Bran zas cestou späť. Nech sa darí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O Konstanci som napísal článok. Keby mal niekto chuť si pred cestou niečo načítať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. díky, určite si prečítam, veď sa tam ešte vrátime, tak budem zase múdrejšia

      Odstrániť