Stránky

nedeľa 13. augusta 2017

Palubný denník karavanistu. (5.) Rumunsko

Deň 5. – STREDA.
Hrad Bran = kopa ľudí.
Z kempu sme tam išli taxíkom za 10,- Lei, čo je cca 2,20 €. Je to na druhom konci mestečka a kým by sme tam prišli... no radšej takto.

Pred hradom bolo miliónpäť stánkov so suvenírmi, ale sú to pekné čačky-mačky. Od tričiek s hradom, Drakulom, vlkodlakom, až po  hrnčeky, magnetky a blúzky s folklórnou výšivkou. Škoda, že som si tú blúzku nekúpila. 

Takže vstup 97,- Lei za všetkých štyroch, Nika študentský, Dia detský. Prehliadka hradu je takým spôsobom, že idete s davom. Možno nie vždy je tak nabité, kamaráti z Fiatiek keď boli, tak nemali také plné. Ale inak ako na akomkoľvek inom hrade, akurát že všade v záhrade boli rôzne upírske plagáty, v hrade veľký plagát o živote Vlada Tepeša, ktorému som nerozumela (ale na to je tu internet a wikipédia). Bol tam aj jeho obraz, ktorý si všetci fotili, ale inak mi ten hrad pripadal dosť bežne. V každom prípade moje konštatovanie je, že ak by mal niekto plánovať cestu do Rumunska len kvôli tomuto hradu, tak to nie. To by bola zbytočná cesta. A mimochodom, Vlad Tepeš alias Dracula sa narodil v Sighisoare, vraj viac času strávil na hrade Poenari a pochovaný je v Bukurešti v kláštore Snagov. Všetkým je jasné, že Dracula je len rozprávka, a je v nej asi ešte menej pravdy než v Alžbete Bátoričke, ale biznis je biznis, tak prečo to nevyužiť, hlavne keď sem pre neho chodí toľko turistov.



O cca 13-tej hodine sme opustili mesto a vyrazili sme na juh – smer Bukurešť. 
Prechádzame cez oblasť, ktorá je niečo ako Rumunské Štrbské Pleso, nad ním sa vyníma hora, ktorá má okolo 2500 m. Chaty, hotely, domy, ako Tatry.
Ešte po ceste máme Peleš, zámok, kaštieľ, alebo ako to nazvať. Zase jedno turistami obľúbené miesto. Je to vraj najkrajšie sídlo rumunských kráľov. Jeho stavba je v alpskom štýle, keď ho zbadáte, máte pocit, že ste v Alpách pri kráľovskej vile. Tento štýl bol zámer a staval ho práve nemecký architekt na želanie prvého rumunského kráľa Karola I.. Bolo to jeho oficiálne sídlo a je zasadené do totálnej zelene, je medzi stromami a kopcami. Dá sa k nemu dostať cez zelený park a naozaj máte pocit, že ste v lese v Alpách. Do vnútra sme sa nepozreli, bola tam naozaj dlhá rada, lebo chodia sem nielen turisti zo zahraničia, ale aj veľa domácich. Je to pre nich ideálne romantické miestečko na výlety. V každom prípade, vraj je tam 170 miestností v rôznych svetových štýloch. Asi si treba odstáť tú radu a ísť tam.


Po mesto Baicoi sme prechádzali hornatejším terénom, ale odtiaľto už je to pomerne rovina. Tu pri Baicoi bol ešte jeden náš bod záujmu, zrúcanina Floresti. Kaštieľ, z ktorého sú už len obvodové múry mohol kedysi vyzerať dokonale. Našli sme ho vďaka GPS, ale bohužiaľ len zboku, lebo prístup k nemu bol z uzučkej uličky, ale celý bol oplotený, akoby ho niekedy niekto chcel opravovať. Vyzeralo to, že ostalo len pri tom „niekedy“. Možno by sa dalo k nemu dostať aj bližšie, v areály sa pásli kozy, ale už sa nám tam nechcelo.
V Bukurešti sme mali vybratý kemp Casa Alba, naše súradnice ktoré sme našli na nete boli trocha posunuté, takže sme ho hľadali. Bol asi o 500 m ďalej za odbočkou v uličke. Kemp je celkom slušný, umývarky a záchody čisté. Skôr mi pripomínal stellplatz (parkovisko pre karavany na jednu noc), ale potom sme zistili, že je tam aj priestor v lesíku medzi stromami. My sme ostali na asfalte, na jednu noc sa nám neoplatilo ísť až dozadu a tu bol povrch rovnejší. Stáli sme pri zelenej rozprávkovej chatke, ktorá tiež vyzerala, ako by ju chcel niekto niekedy opraviť. Bol v nej stavebný materiál (bola zamknutá, skúšala som kľučku), ale zvonka bola prekrásna a asi som sa do nej zamilovala. Prišiel mi to ako ten starý ruský štýl, ktorý sme videli v Lotyšsku a Estónsku. Čakali by ste, že každú chvíľu z nej vyjde Nastenka.

V tomto kempe bol zase zhluk turistov z pol Európy, okrem domácich boli Holanďania, Francúzi, Nemci, Česi a my, Slováci.  Toto bol asi najdrahší kemp v Rumunsku čo sme navštívili, ale bohužiaľ, nemá v Bukurešti zatiaľ konkurenciu, majiteľ si to môže dovoliť. Stál nás 170 Lei, čo je asi 37 €, a to sme ešte klamali, že Dianka je dieťa, má pod 15 rokov. Inak by to bolo 220 Lei.
Takže moje odporúčanie: Ak niekto z vás chce podnikať a nevie v akom smere, zbaľte sa choďte do Bukurešti a otvorte si tam kemp. Ja mám presné predstavy ako by som to tam spravila, len chýbajú mi iné veci. 
Link na kemping: Camp Casa Alba Bukurešť
súradnice skutočné: 44.517378, 26.091980







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára