Stránky

štvrtok 19. septembra 2019

Palubný denník karavanistu (5.) - RUMUNSKO


Deň  5. - Tam, kde končí dlhá rieka.
Vstávame o 5.20 a dalo nám to zabrať. Človek je na dovolenke a aby vstával tak skoro. Ale je to zážitok. Oktavian, majiteľ kempu, nás odviezol do prístavu s loďkami a sám osobne nás aj zobral na 8-miestnu loď. No popravde, tie prvé pocity pre mňa boli, ako keby som bola na Baťovom kanáli v Skalici. Teda vlastne nič extra. Lenže to sme len vychádzali z toho jazera, čo bolo pri dedine. Jedným z kanálov sme sa dostali až na otvorenú vodu Dunaja. Ono to ako Dunaj ani nepôsobí. Je to akoby ste boli na obrovskom rybníku obkolesenom rákosím. Alebo ako keď vylejete obrovské množstvo vody do listnatého lesa a na lúky medzi ním. Čím sme plávali ďalej, voda bola širšia a priestrannejšia. Vtáky pribúdali a z obyčajných čajok sa to spestrilo na vyšší level. Všetky tie vodné lietajúce tvory a žabky boli všade okolo. Už to bolo tak zaujímavé, že sme sa cítili ako v dokumente na Discovery. Toto krásne, civilizáciou nepoškodené miesto, je ako čerešnička na torte, ktorou je priemyslom poznačená rieka Dunaj. Vidíte miesto, a neveríte, že je to tá istá voda, ktorá preteká cez Viedeň, Bratislavu, Budapešť... a po 2 800 kilometroch prichádza jej krásny záver v podobe vodnej perly. V tomto prírodnom zázraku a dedičstve UNESCO žije okolo 320 druhov vtákov. A to ani nehovorím, koľko je tu druhov rastlín, rýb a malých, ťažko viditeľných živočíchov.  Na niektorých miestach bolo okolo nás doslova more žiab. Ich malé očká nás sledovali z každej vodnej bublinky. Východ slnka nad Dunajom je rovnako krásny ako nad morom. Labute a bociany boli jedny z mála vtákov, ktoré sme poznali. Všetko čo tu bolo sme kedysi videli v učebniciach a v telke, ale pomenovať to neviem. 

Pomaly cez močariská sme preplávali do ďalšieho a ďalšieho „rybníka“. Tam už boli aj pelikány a kormorány. Tie biele kolosy plávali na vode ako najkrajšie prírodné plachetnice. Bezstarostne sa hojdali na vlnkách a nechali sa pokojne fotografovať. Ale iba z určitej vzdialenosti. Potom už pre istotu vzlietli a my sme tieto boeingy  a ich obrovské telá videli s mávajúcimi krídlami štartovať. Elegantný let sme si vychutnávali. Potom sme si to namierili medzi labute. Najskôr opatrne a potom Oktavian pridal plyn a leteli sme člnom smerom k bielemu mračnu na hladine. A ako sa dalo čakať, mračno začalo vzlietať, štartovali ako vystrelené, jedna za druhou. Medzi nimi kačky, tie tak smiešne utekali po hladine až kým sa neodlepili od hladiny. Bolo to ako keď na námestí San Marco vbehneš medzi kŕdeľ holubov a tie hromadne vzlietnu. Takto to vyzeralo, len vzlietali kačky a labute. Kŕdeľ, obrovský kŕdeľ sa vzniesol nad hladinu a my sme len pozerali na ich pohyby krídel. Stálo to za to, vstávať tak skoro. Len ten had vo vode nás trocha vystrašil. Z vody trčali drevené koly, kde mali rybári natiahnuté siete a koše. Plavili sme sa tesne okolo nich. Opatrne, aby sme ich neporušili. Tým, že sme tu boli sami (až na pár rybárov) to stálo za to.

Vracali sme sa  úzkymi močariskami a vodnými cestičkami plných lekien, žltých aj bielych. Po ich listoch sa pohybovali vtáky všetkého menšieho druhu. Lekná boli všade, až ste mali pocit, že je to ako burina, rastie všade, nekontrolovane, ale krásne. Bolo spojnicou a plávajúcimi ostrovčekmi pre okrídlených lovcov rýb. Prechádzali sa po nich a obzerali si votrelcov na loďke.  
Pri vplávaní do posledných ramien pred prístavom sme už stretali oneskorených turistov. Tak tí si to tak neužijú ako my. Už ich tu bude moc a nebude to taký zážitok v tichu ako na svitaní. Východ slnka nad riekou...
Po tomto výlete sme sa rozhodli, že sa presunieme ďalej. Pôjdeme k moru a radšej strávime pár dní tentoraz aj tam. Takže smer Navodari. Ale ešte cestou máme jeden bod.

Sarichioi.
Cesta taká veselá. Vedela som, že kostolík je v dedine, ale kde presne vedela len naša GPS. Tak sme podľa nej v dedine odbočili z „hlavnej“ cesty. Bisericu sme videli už zo začiatku dediny, ale na presné miesto nás zaviedla až navigácia. A tak sme z asfaltky odbočili do ECHT rumunskej dedinskej ulice. Do ulice, ktorá o slove asfalt ešte ani netušila a betón považovala za luxus na stavbu domov. Mysleli sme, že nás to vedie skratkou, ale biserica, katedrála, kostol bol tu. Na tejto ulici. Závratnou rýchlosťou na druhom stupni prevodovky sme dofrčali až k nemu. Len sa za nami tak prášilo od tej rýchlosti. Modrá budova so zlatými cibuľovitými strechami svietila na celú ulicu. Patrilo by jej honosnejšie a výhodnejšie miesto, ale nedostalo sa jej. Tu, zašitá v malej prašnej uličke, na kopčeku na kraji dediny, je pod ňou pár domov a potom už rieka. Je práve v menšej rekonštrukcii, menili rýny a vnútri vyzeralo, že natierali podlahu. Bolo zamknuté, ale aj zvonka to vyzeralo jedinečne. Rozprávkový modro-biely kostol sme nemohli vymeniť za kvalitnú asfaltku a obísť ho. Materiál, z ktorého bola strecha a vysoko lesklé modré rýny sme u nás asi ešte nevideli. Vraj je to nejako špeciálne upravovaný nerez. Všetko to spolu tak jednoliato ladilo, že treba uznať, že tí Rumunskí majstri majú ozaj vkus a cit pre rozprávku. Lebo tu, na dvore kde cirkev ukázala rozprávkovú budovu ste museli stáť s údivom. Chrám ani nebol taký veľký, to vôbec. Bol to skôr taký malý brat veľkých ortodoxných kostolov z veľkomiest. Ale čo mu nebolo dopriate na veľkosti, vyvážila jeho krásna fasáda. Takto si predstavujem starú Ruskú rozprávku, kde Nastenka kráča s Ivanom na sobáš.
Z uličky, kde sa prach lial a kamene sypali, sme vyšli zase na hlavnú cestu, ktorá už poznala slovo „asfalt“. Máme pred sebou ešte nejakých sto kilometrov a budeme v kempe. Cesta na polostrov Mamaia vedie cez Navodari. Priemyselnú časť s prístavom, okolo zvláštnej budovy v podobe ryby s ťažko vysvetliteľným využitím. Pripomína morské múzeum, alebo akvárium, ale teraz som sa dočítala, že tam mal byť rybí trh. Budova postavená s dobrým úmyslom zhltla obrovské peniaze z eurofondov, ale bohužiaľ má asi zlých manažérov, ktorý ju nedokážu využiť. Tak ostáva napospas zubu času, politikom a byrokratom. Zíva prázdnotou a opatrujú ju len dvaja „panáčikovia“.
Kemp už máme istý, tak ako pred dvomi rokmi: Camping S - 44.28452, 28.62151. Našťastie mali voľné miesto pre dvoch socialistických tulákov, aj keď teda LTT. Bolo niečo po obede, tak dnes sa ešte aj okúpeme. Paráda, už sme sa tešili.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára