Stránky

nedeľa 22. septembra 2019

Palubný denník karavanistu (6.) - RUMUNSKO


Deň 6. – teplo, teplo, horúco...
Dnes sme boli leniví a hnilí. Preto dnešný text je skôr pre karavanistov, alebo tých, čo radi sedia v jednom kempe.
O trištvrte na osem sme už boli hore. Slnko je vysoko a nám sa už nechcelo spať aj napriek tomu, že dnes nemáme na pláne absolútne nič, budeme len dovolenkovať na pláži. Tak sme zahájili pomalé dovolenkové raňajky a vychutnávali si kľud. Muchy nás nad ránom od skorého svitania dobre vyžrali, tak sme to museli doplniť. Včera sme si chytili celkom dobré miesto, jedno z posledných, ale dnes už niektorí začínajú baliť, tak miesta bude asi dosť pre ďalších dovolenkárov.  K popisu kempu pre zvedavcov: Camping S - je tu asi 98% Rumunov, teda domácich dovolenkárov. A aj z tých zvyšných 2% iných ŠPZ by sa dalo zaváhať, že na ktorom prišiel domorodec pracujúci v zahraničí. Ale Rumunsko je obrovské, tak im nekrivdime, aj oni sú radi, keď cez leto môžu po veľa kilometroch docestovať k moru a stráviť tu dovolenku. Veď napríklad z Temešváru je to k moru 800 km ! A úplne z rohu, od maďarsko-srbských hraníc až 900. Tak vzhľadom k tomu, že tu na pobreží Mamaie tých kempov nie je až zase tak moc, sa tá preplnenosť kempu dala čakať. V tomto kempe  autá stoja tak, ako komu vyhovuje. Nie sú tu boxy, ani nejaké vyhradené plochy, alebo označenie kde a ako stáť. Kde ťa napadne a vyhovuje ti miesto, tak stojíš. Ak máš pocit, že „tam“ sa vojdeš, tak tam zaparkuješ. 

V kempe sú aj chatky, aj niečo ako ubytovňa. O penzióne nemôže byť ani reč, pretože toto je poschodová budova so vstupmi do bytov z balkóna, no a je to bez stravy. Strava je možná v reštaurácii, ktorá je zhruba v strede kempu. Varia ozaj dobre a na naše počudovanie, tak aj pomerne rýchla obsluha. Jedálny lístok je pestrý, aj keď sme dosť jedál nepoznali, ale popis obsahu bol aj v angličtine. Pivo tiež čapujú, čo je podstatné hlavne pre chlapov. So sociálnymi zariadeniami je to poslabšie. Nie, nie sú v zlom stave, boli ozaj čisté a upratovačky sa tu motali aj v priebehu dňa. Jediné mínus, pre našinca ozaj veľké mínus, že wc boli v pomere asi 8:2, teda 8 tureckých a (až) dva normálne. Takže dosť často sa tu práve na tie čakalo a tie ostatné boli prázdne.
Táto pláž je vo veľkej výstavbe. Keď sme tu boli pred dvomi rokmi, všetko bolo rozostavané. Samé holé stavby, žeriavy, jamy, štrkové cesty so stavebnými strojmi. Teraz, je jedno či sa prejdete po pláži alebo po ulici, okrem ďalších stavieb je tu kopa nových hotelov a apartmánových bytov. Takmer všetky smrdia luxusom a novotou. Fakt obrovský pokrok. No a na tento úkor sú tu potom kempy. Priamo tu, kde sme, sú asi len tri. Dva sme videli od cesty, ale keď sme išli po pláži, bolo vidieť ešte jeden. Ubytovanie v apartmánoch a hoteloch môže byť ozaj pekné, ale čo to kazí, je neporiadok na ulici a v okolí. Kráčate popri múre krásnej rezidencie, za bránkou sedí a vysoko nudou obklopený strážnik. Nevadí mu, že 2-3 metre od jeho nôh, popod múrikom je množstvo plechoviek, pet-fliaš a papierikov. Keby nudu zahnal vyzbieraním bordelu, tak aj ten hotel by pôsobil lepšie. Ostáva nám dúfať, že aj oni, Rumuni, raz prídu na to a nebudú to hádzať všade po zemi. Do Kauflandu sme to mali asi 500-600 metrov a za ten čas by sme nazbierali niekoľko vriec odpadu. Ozaj Kaufland. Bol tu, medzi hotelmi a vysokými budovami, schovaný v ich tieni pri malom parkovisku. Pre turistov ideálna poloha. Bol to len jeden, nazvime to hangár, a bol ako ten stanový prístrešok čo používajú firmy ako náhradný sklad. Ale v jeho vnútri normálne vybavenie obchodného domu. A čo vás prvé upúta, že tu frčí mierna klimatizácia ako vo veľkom Kauflande. Príjemné a dobré nakupovanie.
Tento deň sme strávili len plážou a nákupom, takže žiadne extra zážitky. Dnes to bolo rýchle čítanie.
Ranné kúpanie:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára