Stránky

pondelok 16. septembra 2024

Palubný denník karavanistu (22.) - NÓRSKO

 Deň 22 – PIATOK

Maják Rubjerg 57.451677, 9.794521

Po rýchlych raňajkách ideme na maják ktorý je postavený na piesočných dunách približne kilometer od parkoviska. Keď sme tu boli v roku 2018 tak nás očaril svojim nezvyčajným umiestnením. Je postavený na mieste ktoré mizne. Keď ho začali stavať v roku 1899 asi netušili aké zlé miesto vybrali. Teda v tom čase to bolo asi ideálne miesto, pretože bol postavený na skalnom útese 60 metrov nad morom a okolo neho okrem kameňov bol aj trávnatý porast. Prvý krát ho rozsvietili v roku 1900 a do roku 1908 fungoval na plyn. Nebol to len maják, ale stáli pri ňom aj budovy, minimálne 5 ich bolo. Prestal fungovať až v roku 1968, no jeho priestory slúžili ako múzeum a kaviareň. Sila prírody a erózie bola taká silná, že pobrežie začalo ubúdať, piesočné duny sa presúvali a na budovách sa to začalo prejavovať. V roku 2002 boli budovy opustené a dá sa povedať, že už sa len čakalo čo bude ďalej. Do roku 2009 boli stavby tak poškodené tlakom a vetrom, že niektoré odstránili. V roku 2016 maják trocha omladili a zrekonštruovali, no na piesočné duny to nijako nezapôsobilo a išli si svoje. Podľa výpočtov sa mal maják v roku 2023 zrútiť do mora. My sme tu boli v 2018-tom, veľa už ku koncu svahu nechýbalo, ale aj tak to nevyzeralo, že by mala prísť taká katastrofa. Podľa pozorovania za rok ubudne 1,5 metra pobrežia. Rozumní ľudia a stavbári sa zjednotili a rok po našej návšteve v auguste 2019 sa začala veľká sťahovka. Za dva (!) mesiace, áno dva, ho posunuli o 70 metrov do vnútrozemia. Myslím, že u nás by za dva mesiace postavali akurát tie špeciálne koľajnice (aj to im moc fandím). A tak je táto 23 metrov vysoká stavba zachránená minimálne do roku 2060. Dúfam, že tam niekde pod pieskom tie koľajnice nechali aby ho po nich potom zas posunuli.

No a my sme teraz zasa tu a na tabuli pri parkovisku sme sa dočítali, že už je posunutý. U nás sa tomu samozrejme správy nijako nevenovali, aj keď ako krátku správu sme to niekde zachytili, že sa chystá presun majáku, no neboli sme si istý či sa tak stalo. Teraz ráno je tu turistov málo, našťastie. Tak sa vydávame pieskovým chodníkom k nemu, nech vidíme tú zmenu. Okolie je plné kríkov, trávy a pasúceho sa dobytku. V tomto sa nič nezmenilo. No a popravde ani na majáku si nijakú zmenu nevšimneme. Stále je okolo neho kopec piesku, veľké duny a žiadnu posúvaciu dráhu vidieť nie je. Vyšli sme hore do majáku ako minule, po železnom schodisku, v jeho strede sú železné steny v trojuholníkovom tvare. Keď sa zospodu do nich pozriete, je to ako pohľad do kaleidoskopu. Na fotke by ste nevedeli čo som fotila, keď vám poviem, že je to stred schodiska, neverili by ste. Tento kaleidoskop je tu zámerne, len bohužiaľ zub času nahlodal aj ten a už to nie je ono. 

Na samom vrchole majáku je krásny výhľad doširoka na piesočné duny. Podľa zvyškov nejakých múrov by sa dalo dedukovať kde ten maják stál pôvodne, teda približne, pretože pôvodne boli budovy okolo majáku, takže tie zvyšky môžu byť z ktorejkoľvek stavby. V strede kde by malo byť svetlo je akýsi zvláštny mnohostranný útvar, ktorý kedysi keď tu bol osadený bol pravdepodobne tým vrcholom kaleidoskopu.



Tam stál predtým maják:


Teší ma, že si dali záležať na záchrane majáku, škoda, že ho ale ďalej neudržujú. Čo ma ale menej teší, že kopa debilov si nevie vážiť históriu a krásne pamiatky. Ak k tomu nemajú vzťah, načo tam preboha lezú? Paprče by som dolámala všetkým tým deckám či už veľkým alebo malým, čo sa potrebujú popodpisovať na múry aj takejto stavby. Prečo preboha ničíte niečo čo nie je vaše? Prečo musíte za každú cenu ukázať ako nízke je vaše IQ? Ľudia vysvetľujte vašim deťom, že toto sa nerobí, že toto sa nesmie!

Takže maják sme videli a sme radi, že ešte stojí. V roku 2060 sa prídem pozrieť ako to s ním bude, ale možno ho presunú zase skôr a bude zbytočné tam v 2060-tom chodiť.

O 10-tej už odchádzame, v najlepšom, lebo začínajú to tu obliehať ďalší turisti. Vyšli sme na diaľnicu a valíme k nemeckým hraniciam.  Konečne tunel! Dávno žiadny nebol. Tu, pred odbočkou na Aalborg je jeden diaľničný. O pol jednej máme prestávku na kávu a pokračujeme v ceste. Keď takto človek cestuje po diaľnici, tak vidí všeličo postrácané vedľa cesty. A nemusí to byť len roztrhaná pneumatika. Nájdete tu klin z kamiónu, topánky, spätné zrkadlá z auta čo ťahá príves, uterák, tričko, svetlo z prívesu, gurtne, puklice...

Dotankujeme do nádrže a o 15-tej už prechádzame hranice z Dánska do Nemecka. Majka je zmätená, nevie sa zorientovať, lebo som jej nestiahla mapu Nemecka. Pôjdeme po starom, podľa papierovej mapy. O pol piatej máme prestávku na spánok, zišli sme z diaľnice lebo žiadne odpočívadlo sme nenašli. V dedine spíme (Danko) pri záhradníctve a ja zatiaľ varím kávu a ohrievam večeru. O 17-tej už pokračujeme v ceste, lebo nie je dôležité ako dlho spíš, ale ako tvrdo zaspíš. Taká 10-minutovka niekedy spraví lepšie ako pol hodinový spánok.

Je piatok, samozrejme, že diaľnice sú zapchaté. Na jednom úseku bola 7-10 kilometrová kolóna. Blízko Schwerinu prechádzame úsekom – zónou, kde boli hranice NDR/NSR. Pre mladých: rozdelené Nemecko. Okres Schwerin už bolo komunistické Nemecko. Prechodom na cestu číslo 24 sa zápchy uvoľnili, teda aspoň tie cestné. V rámci kultúrneho programu som Dankovi čítala nahlas knihu o Anunakoch, ale vydržal len chvíľu, ja som aspoň dočítala kapitolu.  Farba diaľnice (asfaltu) sa zmenila na ružovú a my sme tu niekde dosiahli hranicu 8 000 najazdených kilometrov na tejto dovolenke. Bolo to o ôsmej večer a to už čarovná kombinácia osmičiek. Po troch týždňoch ideme na troj-prúdovej diaľnici, miestami dokonca až 5 prúdov. Na maps.google som našla Stellplatz nad Berlínom v dedine Schwante. Ideme tam. V malej dedinke, oproti pekárni je na pozemku, ktorý patrí asi majiteľom pekárne, pekný malý Stellplatz. Sú tu použité rovnaké materiály – tehličkové ako na pekárni, štýl fasády a plotu sa hodí k nej, preto predpokladáme, že to vlastní jeden majiteľ. No a platí sa za noc tiež v pekárni, takže je to potvrdené, je to ich. V areáli „nášho“ dvora stoja zaparkované aj pekárenské autá, tešíme sa na to ranné štartovanie pred rozvozom pečiva. Zaplatili sme, takže ostávame, veď je tu ozaj pekne, takže po partičke kociek už len dobrú noc. GPS-52.736584, 13.085283

P.S: Pokiaľ by ste chceli vidieť niečo o majáku, tak si tu odložím tieto linky:

link Opustená majáky

link niečo o majáku

link presun majáku

link video o presune

v prípade textu si cez pravé tlačidlo preložíte text do Slovenčiny


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára