Stránky

štvrtok 19. septembra 2024

Palubný denník karavanistu (24.) - NÓRSKO

 Deň 24. – NEDEĽA

Dnes je deň D, či skôr deň Z, teda záver. Dnes po raňajkách u našich kamarátov odchádzame na poslednú etapu a to je etapa domov. Od Brna je to už len kúsok na hranice, takže až domov to máme cca 125 kilometrov. Predtým ešte jedna návšteva tesne pred hranicami v Moravskom Vlčnove. A tam sa nám príživníkom podarilo zasa vydrankať obed. Tak sa nad nami, hladnými pocestnými zľutovali a dali nám najesť. A keby len to! „Za příplatek“ aj zákusok a kávu sme dostali. Takých dobrých ľudí sme navštívili. Ešteže máme ako veteránisti kamarátov po celom Československu. A aj mimo neho. No ale nebudem písať o našom obede ku ktorému sme sa nijako nepričinili. Keďže sme už o 14-tej boli doma, tak by som sa venovala tomu sumáru: koľko, za koľko, počty, čísla, hodnotenie....

Prvá podstatná vec sú kilometre. Po príchode doma nám tachometer ukazuje 196.452 km. To znamená, že počas 24 dní sme prešli 8.815 km. Pre niekoho málo, pre niekoho dosť, pre niekoho veľa. Pre nás veľa, zatiaľ najdlhšia dovolenka akú sme mali. Niežeby sme nechceli, ale práca nepustí a dovolenkové dni si na výplatnú pásku nedokreslíme a do dôchodku ďaleko.


Takže čísla:

Videli sme 38 zaujímavých bodov – miest naplánovaných aj nenaplánovaných

Spravili sme 3300 fotiek a veľa video záznamov (oproti minulosti je to málo)

Prešli cez minimálne 170 tunelov (bohužiaľ nerátala som hneď od začiatku)


Nafta tankovanie – 1.617,- €

Potraviny (doma aj cestou) – 313,-€

Trajekty medzi pevninami – 549,-€

Nocľahy 8x (kemp, stellplatz, parkovisko) – 200,-€


Po pripočítaní ostatných vecí ako sú suveníry, vstupenky, servisný nákup a dokonca aj magnetky, nám výsledná suma vychádza 3.360,-€. Ak by sme to chceli porovnať s dovolenkou z cestovnej kancelárie, to znamená cena na osobu a týždeň, tak nám to vychádza 560,-€. Možno niekoho napadne: a čo karavan? Ten nie je zadarmo. Nie, nie je, ale za ten sme poslednú splátku zaplatili už minulý rok, takže ten sa neráta.

Nebudem porovnávať cestovné kancelárie, pretože ak by sme išli Nórsko s cestovkou, tak sa platia ľudia okolo toho a ja viem, že naplánovať organizáciu takejto trasy zaberie veľa hodín. (A hlavne zodpovednosť). Skutočne som dlho sedela nad mapami, fotkami z internetu a kalendárom aby som to tam všetko vopchala. A to sme nevideli a nestihli všetko naplánované. Z časti za to mohlo pokazené auto, z časti financie a z časti svalovica po túre zabránila ďalšej túre a to všetko ešte ovplyvňované počtom dní dovolenky.  Ale aspoň máme kam ísť nabudúce.

Takže pre tých čo váhajú, choďte. Je tam z roka na rok viac turistov, zvážte termín dovolenky, prípadne so zimnými gumami a reťaze. V  máji je na kopcoch a na severe sneh, tento rok boli extrémne horúčavy aj v Nórsku, čo budúci rok nemusí byť. My sme mali teploty takmer každý deň 20-25°C, niektoré miesta ešte viac, na Nordkappe bolo 16-20°C a na krátke rukávy, čo pre severské krajiny nie je normálne.

Ak ste to vládali prečítať až sem, tak ďakujem. Ak ste čítali všetky dni, tak klobúk dolu. Som rada, že moja záľuba v písaní niekoho bavila. A ak vám nejaké údaje pomohli, tak som rada.

Tak veľa šťastných kilometrov!

 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára